Zari

Ira Levin

Povolání:
Rodné jméno:
Ira Marvin Levin
Národnost:
Narození:
27.8. 1929, New York, New York, USA
Úmrtí:
12.11. 2007, Manhattan, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Ira Levin (27. 8. 1929 – 12. 11. 2007), americký spisovatel, scénárista a dramatik. Narodil se v New Yorku. V rodném městě na univerzitě studoval filozofii a angličtinu. Hned poté začal psát pro televizi scénáře. Ve 22 letech napsal román POLIB MNE A ZEMŘEŠ.

Ira Levin je autorem slavného románu ROSEMARY MÁ DĚŤÁTKO, které napsal v roce 1967. Už v roce 1968 byl podle knihy natočen film. U nás tato kniha byla vydána v roce 1976.

Levin svůj styl psychologického žánru a prvky scifi i hororu využíval i v dalších dílech. Úspěšný byl i v jiných žánrech. Asi jeho největším divadelním úspěchem je komediální thriller OSIDLA SMRTI (Deathtrap). I podle této knihy vznikl v roce 1982 film.

Na plátno se dostaly i jeho další romány – POLIB MNE A ZEMŘEŠ; CHLAPCI Z BRAZÍLIE; STEPFORDSKÉ PANIČKY či NĚKDO SE DÍVÁ. První tři jmenované tituly byly zfilmovány dokonce dvakrát.

Ira Levin byl celkem dvakrát ženatý i dvakrát se rozvedl. Z prvního manželství měl tři syny a ti se mu postarali o čtyři vnuky. Zemřel na následky infarktu v New Yorku na Manhattanu.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ira Levin

Levin Ira

Naposled navštívené:
Ira Levin

Levin Ira