Zari

János Kulka

Povolání:
Národnost:
Věk:
65
Narození:
11.11. 1958, Budapest, Maďarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kulka János je maďarský herec ocenený Kossuthovou cenou (najvyššie maďarské civilné vyznamenanie udeľované d roku 1948). Narodil sa 11. novembra 1958 v Budapešti. Je synom známeho pľúcneho chirurga, profesora Frigyes Kulka (Ipolyság, dnes Šahy, Slovensko 31. január 1925 – Budapest, 23. september 1989) a Boleman Eszter, dramaturgičky Národného divadla v Szegede (Szegedi Nemzeti Színház). Vyrastal v Szegede (Segedín) nakoľko jeho otec tu bol v rokoch 1959-1978 profesorom na 1. chirurgickej klinike.
Leto trávili zväčša v Makó.

Už ako dieťa hral tri krát v národnom divadle - Szegedi Nemzeti Színház (III. Richárd, Édes fiaim, János király). Pôvodne chcel študovať filozofiu, ale nakoľko nechcel zostať doma, z recesie sa s kamarátom prihlásil na Vysokú školu divadelného a filmového umenia (Színház- és Filmművészeti Főiskola) v Budapešti. Triednym učiteľom mu bol Kazimir Károly, a spolužiakmi Balogh Erika, Bubik István, Forgács Péter, Incze József, Kubik Anna a Lang Györgyi. Po ukončení školy nastúpil do národného divadla v Pécsi (Pécsi Nemzeti Színház), kde debutoval v Schillerovej hre Lúpežníci v úlohe Franza Moora.

Aj keď dostal ponuku od režiséra divadla Várszínház, Lázslóa Vámosa, zostal na doskách divadla v Pécsi. Tu mal skvelého učiteľa Menyhérta Szegváriho, ktorý ho vyskúšal v každom divadelnom žánri. V roku 1985 odišiel do Kaposváru (Csiky Gergely Színház). Tu šéfoval László Babarczy kolektívu hercov, medzi ktorých patrili: Csákányi Eszter, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska a Jordán Tamás. Tu režírovali okrem riaditeľa aj: Ács János, Ascher Tamás, Gazdag Gyula a Gothár Péter.

Počas pôsobenia v tomto divadle dostal aj prvé ocenenia: cena divadelných kritikov (Színikritikusok díja) a Jászai Mari díj. Aj napriek jeho vysokým kvalitám bol zaškatuľkovaný do kategórie vidieckych hercov. Známym v celom Maďarsku sa stal účinkovaním v prvej maďarskej telenovele - „mydlovej opere“ (soap opera) Szomszédok (Susedia), kde ho vídali v úlohe Mágenheim Ádám. V tejto telenovele účinkoval nepretržite 14. rokov.

Na pozvanie Andrása Bálinta v roku 1993 prijal ponuku, a stal sa hercom divadla Radnóti Miklós Színház v Budapešti, kde pracoval s režisérmi ako Valló Péter, Zsótér Sándor a Gothár Péter. Od roku 2003 je členom Národného divadla (Nemzeti Színház) v Budapešti, kde ho pozval riaditeľ Jordán Tamás. Okrem umeleckej činnosti sa venuje Kulka János aj charitatívnej, je veľvyslancom celoštátneho združenia autistov.

Štefan Rencz

Autor: cicis

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dary hadího krále (1977) [TV i...

14:05 - 15:00

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

14:00 - 14:45

11 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

36 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Prima - Zahradník po ruce

14:10 - 14:55

1 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
János Kulka

Kulka János

Jarmila Dvořáková

Dvořáková Jarmila

Joe Regalbuto

Regalbuto Joe

Naposled navštívené:
János Kulka

Kulka János

Jarmila Dvořáková

Dvořáková Jarmila

Joe Regalbuto

Regalbuto Joe