Zari

Rory Calhoun

Povolání:
Rodné jméno:
Francis Timothy McCown
Národnost:
Narození:
8.8. 1922, Los Angeles, Kalifornie, USA
Úmrtí:
28.4. 1999, Burbank, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec Rory Calhoun, se narodil jako Francis Timothy McCown 8. 8. 1922 v Los Angeles, Kalifornii. Už v mládí získal přezdívku Smoky, a o nějaký čas později, se stal tento pohledný vysoký herec aktérem v osmdesáti filmech a nejméně ve stu TV filmech a seriálech.

Narodil se do početné chudé rodiny, a hned po střední škole se musel o sebe začít starat sám, což ho tak trochu zřejmě zaskočilo. Jako teenager se Francis zapletl do krádeží aut, nedovoleného ozbrojování a krádeže ve klenotnictví, byl zatčen a téměř tři roky ztrávil v polepšovně v San Quentinu, až do svých 21 let.

Že věděl co je skutečná práce, se dá také posoudit z míst, která zastával. Začínal v lese jako lumberjack – dřevorubec, jezdil s nákladním autem, pracoval jako honák a amatérsky boxoval. Jak jsem již zmínila – vysoký a pěkný, vypracovaný tvrdou prací, získal téměř ihned při kamerové zkoušce u spol. 20th Century Fox smlouvu, i díky své agentce Sue Carol. Sue ho totiž viděla při práci kovboje.

David O. Selznick změnil Francisi McCownovi jméno na Rory Calhoun. Rory debutoval po boku komičky Carmen Mirandy v roce 1944 v Something for the Boys. V podvědomí diváků se ale nejlépe prezentoval v roli bezohledného falešného hráče Harryho, po boku hollywoodské sexbomby Marilyn Monroe – role zpěvačky Kay, v barevném westernovém drama - River of No Return, kde hrál hlavní mužskou roli Robert Mitchum. Mezi jeho nejlepší filmy patří - How to Marry a Millionaire – Jak si vzít milionáře, a nebo se Susan Hayward - Song In My Heart – Píseň mého srdce. O Suzan zvlášť pochvalně a dobře mluvil. Velmi si jí vážil, a tvrdil, že jak hrát, a jak se chovat před kamerou ho naučila ona, a že veškerý dík za to tedy patří - Suzan Hayward. Zaujal také po boku okouzlující Pieper Laurie ve westernovém dramatu Dawn at Socorro v roce 1954.

Rory se 29. 8. 1948 oženil s herečkou Litou Baron a měli spolu tři děti – děvčata Cindy, Lori a Tami. Lita pak manželovi průběžně odpouštěla jeho časté nevěry, až jednoho dne podala žádost o rozvod. Manželství bylo rozvedeno 29.8.1970. Rory se oženil po druhé s novinářkou Sue Rhodes 19. 4. 1971, a v ten samý rok se jim narodila dcera Patricia.

Od roku 1959 hraje v sérii CBS TV - The Texan, a později např. roli soudce Judeina Tylera v seriálu Capitol, nebo v seriálu - Pure Country 1992.

I ve věku sedmdesáti let to byl stále pohledný muž a neměl o role nouzi. Za zmínku stojí, že Rory Calhoun má na chodníku slávy hned dvě hvězdy – jednu za svou činnost u filmu a druhou za práci pro televizi.

Rory Calhoun zemřel v Burbanku v Kalifornii, po 10 dnech strávených v nemocnici na rozedmu plic a komplikace s cukrovkou, dne 28. 4. 1999 ve věku 77 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rory Calhoun

Calhoun Rory

Drobečkové III. - IV. (Tiny Toon Adventures)

Drobečkové III. - IV.
Tiny Toon Adventures

Naposled navštívené:
Rory Calhoun

Calhoun Rory

Drobečkové III. - IV. (Tiny Toon Adventures)

Drobečkové III. - IV.
Tiny Toon Adventures