Zari

James Franco

Rodné jméno:
James Edward Franco
Národnost:
Věk:
46
Narození:
19.4. 1978, Palo Alto, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
*19.4.1978
Devětadvacetiletý James Franco vyrůstal se dvěma mladšími bratry v Californii. Po vystudování herecké školy v roce 1999 se odstěhoval do Holywoodu, kde po nějaké době dostal první roli v seriálu Machři a šprti. Tentýž rok debutoval menší rolí v komedii Nepolíbená. James dále hrál spíše v průměrných filmech. Zvrat přišel až v roce 2001, kdy báječně ztvárnil herce Jamese Deana ve stejnojmenném filmu a za svojí roli dostal i Zlatý glóbus. Po tomto úspěchu dostal senzační nabídku od Sama Raimiho. Ten mu nabídl roli Harryho Osborna ve filmu Spider-man.
Poté co James roli přijal se z něho stala skutečná filmová hvězda a spolu s ním se vyhoupli výše i Tobey Maguir a Kirsten Dunst. Ten samý rok si zahrál ještě v dalších filmech (např. Hodina pravdy, kde hrál s Robertem de Nirem a ve filmu Sonny, který režíroval Nicolas Cage). James není jenom herec, ale zkouší své dovednosti i jako režisér. Za pouhých tisíc dolarů natočil komedii The Ape.

Autor: AngeloTommy

Životopis (biografie) / Informace:
zanechal po dvou semestrech studia angličtiny na Kalifornské univerzitě (UCLA), aby se mohl věnovat herectví. Studoval u Roberta Carnegieho v losangeleské škole Playhouse West. Nejdřív se uplatnil jako host v TV seriálech Pacific Blue (Modrý Pacifik – TV), Profiler (Případ pro Sam – TV) a The X Files (Akta X – TV). Prosadil se úlohou frajerského Daniela v seriálu ze školního prostředí Freaks and Geeks (1999-2000, Machři a šprti – TV) a zejména titulní postavou proslulého herce v životopisném snímku James Dean (Zlatý glóbus, nominace na Cenu Emmy). Do diváckého povědomí vešel rolí kamaráda titulního hrdiny Harryho Osborna v populární filmové sérii Spider-Man. Zaujal úlohami věčně zhuleného dealera Saula Silvera v kriminální komedii Travička zelená (nominace na Zlatý glóbus) nebo milence titulního protagonisty Scotta Smitha v biografii homosexuálního politika Milk (Independent Spirit Award), ale největší uznání mu přinesla skutečná postava horolezce Arona Ralstona v dramatu 127 hodin (Independent Spirit Award, nominace na Oscara, na Zlatý glóbus a na Cenu BAFTA). Potom překvapil účastí v mýdlové opeře General Hospital (2009-11, Všeobecná nemocnice), v níž ztělesnil sériového vraha Franca, a hrál sám sebe v jedné epizodě populárního seriálu 30 Rock (Studio 30 Rock – KTV). Vystupoval i ve školních filmech, ve vlastních autorských snímcích (Opice, Zlato bláznů, Požitkář Max) a věnuje se rovněž malování a psaní povídek. V rámci své výrobní společnosti RabbitBandini Productions režíroval také sérii krátkých experimentálních snímků, inspirovaných různými básněmi (Stephenův požitek, Herbert White, Příběh prodavače). Dvakrát uváděl oblíbený pořad Saturday Night Live a společně s Anne Hathawayovou byli v únoru 2011 konferenciéry oscarového ceremoniálu. Znovu začal pečovat o své vzdělání: nejprve dokončil studia angličtiny na Kalifornské univerzitě (2008), pak v New Yorku studoval scenáristiku na Kolumbijské univerzitě (2010) a souběžně absolvoval filmovou fakultu Newyorské univerzity (NYU; 2011).
Filmový přehled 2011/8

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

09:50 - 10:15

22 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:25

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

42 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:15 - 10:25

57 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Franco

Franco James

Naposled navštívené:
James Franco

Franco James