Zari

Bořek Šípek

Povolání:
Národnost:
Narození:
14.6. 1949, Praha, Československo
Úmrtí:
13.2. 2016
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Architekt a výtvarník Bořek Šípek se narodil 14. června roku 1949. Jeho dětství bylo poznamenáno ztrátou rodičů. Oba zemřeli na rakovinu. Vychovával ho jeho strýc René Roubíček, sklářský mistr, který se stal Bořkovým poručníkem. Sklářství bylo oborem, jež si na prahu dospělosti Bořek Šípek zvolil jako svůj obor. V roce 1968 odešel do emigrace jako devatenáctiletý. Byl zcela bez prostředků. Díky píli a houževnatosti však v Německu vystudoval architekturu a filozofii. Později přesídlil do Nizozemí.

V Nizozemsku se Bořek Šípek oženil s anglickou tanečnicí Bambi Uden. Z manželství se narodili synové Milan a Dalibor. V pracovním životě se mu velmi dařilo. Navrhoval nejrůznější stavby i interiéry např. v Paříži či v Tokiu. Podílel se např. na realizaci Muzea moderního umění v Den Boschi přímo v Nizozemí, mezi jeho díla patří také pařížské butiky módního návrháře Karla Lagerfelda. V Tokiu pomohl realizovat obchodní dům Ginza. V německém Wolfsburgu to byl pro změnu pavilón automobilky Škoda.

Do vlasti se vrací po sametové revoluci. Je blízkým přítelem prezidenta Václava Havla, díky čemuž získává funkci hradního architekta, v níž působí od roku 1992 do roku 2002. Bořek Šípek se zapojuje i do dalších činností. V duchu své původní sklářské profese zakládá ve spolupráci s Petrem Novotným a Liborem Fafalou v Novém Boru slavnou sklářskou firmu Ajeto. Je milovníkem Thajska, tuto exotickou zemi pravidelně navštěvuje každým rokem a v jejím duchu provozuje restauraci na Starém Městě. Zde se vaří thajská kuchyně a Šípek je samozřejmě také autorem jejího designu. Spolupracuje také s televizí, pro níž navrhl cenu do soutěžního pořadu se zaměřením na historii O KORUNU KRÁLE KARLA, jež běžel na televizních obrazovkách v roce 2007 za účasti moderátora Jana Čenského.

V září 2008 se Bořek Šípek podílel na instalování první výstavy českých umělců v čínském Pekingu. O měsíc později byla na pražské výstavě s názvem Křehký na Designbloku 2008 představena Šípkova limitovaná kolekce nástěnného porcelánového svítidla. Bořek Šípek je taktéž vysokoškolským pedagogem. V 90. letech působil na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, dnes je děkanem a pedagogem na Technické univerzitě v Liberci.

V současné době je životní partnerkou Bořka Šípka zpěvačka Leona Machálková, s níž má syna Artura, nar. 11. ledna 2003 v Thajsku. Své soukromí si tento významný architekt a designér pečlivě střeží.

Použitý zdroj: Týdeník Televize, 5/2009, str. 14 – 15, článek Dany Benešové – Trčkové

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bořek Šípek

Šípek Bořek

Naposled navštívené:
Bořek Šípek

Šípek Bořek