Zari

Zdeněk Kudrna

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.9. 1946, Čisovice, Československo
Úmrtí:
1.6. 1982, Stadskanaal, Holandsko
Životopis (biografie) / Informace:
Jméno středočeského rodáka Zdeňka Kudrny je neodmyslitelně spjato s dějinami československého motokrosu. Na svět přišel ve vesničce, vzdálené cca 30 km od Prahy jižním směrem – její název zní Čisovice. Zdeněk Kudrna se narodil manželům Aloisi Kudrnovi a Růženě, roz. Bendákové dne 2. září roku 1946 jako prostřední ze tří sourozenců. Rodinu pak ještě tvořil starší bratr Alois (nar. 1938) a mladší sestra Jana (nar. 1954).

Mladý Zdeněk v sobě již od mládí choval touhu po „pekelných“ mašinách, tedy motocyklech. Ani založení rodiny v dospělém věku (oženil se roku 1972 se stejně starou Jiřinou Holubovou) jej neodvrátilo od touhy stát se profesionálním jezdcem na ploché dráze. Díky vrozené píli a houževnatosti si šel Zdeněk Kudrna za svým cílem a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat.

Ve druhé polovině 70. let, krátce po dovršení 30. roku života, se začal Zdeněk Kudrna zúčastňovat mezinárodních plochodrážních závodů, kam spadá např. účast na Racing World Championship (r. 1977 a 1979 skončil třetí), dále pak Speedway World Championship roku 1979, kde skončil jako sedmý. Společně se svými krajany – Alešem Drymlem, Janem Vernerem a Vernerem se zúčastnil plochodrážních závodů ve Velké Británii – Exeter Falcons – rovněž v roce 1979.

Ve Velké Británii nakonec zůstává i v dalších letech. Stává se součástí týmu Birmingham Brummies, v roce 1980, kde si vysloužil přezdívku „Kermit“. Pravda je, že již o rok později vyslovily československé úřady nesouhlas s působením Zdeňka Kudrny „na Západě“, nicméně již v dalším roce – 1982 – mu bylo umožněno vrátit se zpět do Birmingham Brummies. Bohužel to bylo naposledy, kdy šťastná hvězda svítila nad hlavou úspěšného plochodrážního jezdce, neboť osud brzy rozhodl jinak…

Poslední květnový den roku 1982 trávil Zdeněk Kudrna v Holandsku, v místě s názvem Stadskanaal. Zde musel absolvovat kvalifikační závod pro postup do dalších kol. Když usedal na svůj plochodrážní motocykl, zajisté netušil, že jede svou jízdu poslední. Kudrnův stroj v plné rychlosti narazil do bariéry a jezdcovo tělo bylo doslova odmrštěno nabodnuto na ochranný plot. I přes okamžitý převoz do nemocnice Zdeněk Kudrna svým vážným zraněním o den později – 1. června 1982 – podlehl…Smutek zavládl nejen v naší motokrosové reprezentaci, ale zejména v rodné Zdeňkově vísce, kde i po letech vzpomínají obyvatelé na Zdeňka Kudrnu jako na skromného a přátelského člověka, jemuž nelítostný osud vyměřil necelých 36 let života…

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

171 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

08:30 - 09:20

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:20

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zdeněk Kudrna

Kudrna Zdeněk

Santa Claus je rošťák

Santa Claus je rošťák

Sám a sám (Only the Lonely)

Sám a sám
Only the Lonely

Tommy Dewey

Dewey Tommy

Naposled navštívené:
Zdeněk Kudrna

Kudrna Zdeněk

Santa Claus je rošťák

Santa Claus je rošťák

Sám a sám (Only the Lonely)

Sám a sám
Only the Lonely

Tommy Dewey

Dewey Tommy