Zari

Václav Petrus

Povolání:
Známý jako:
Simon Václav Petrus
Národnost:
Narození:
14.4. 1937, Plzeň, Československo
Úmrtí:
4.1. 2014, Německo, Weiden
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
INFORMACE: Václav PETRUS je též úspěšným textařem. Pro své písně si vytvořil své texty sám a to jak v českém tak i v německém jazyce.Mezi jeho úspěšné texty patří text v němčině k písni "TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ" /HEMATLAND,HEIMATLAND/,TENKRÁT /DAMALS DAMALS/ a nový český text "ZVONY BIJÍ NA POPLACH" /SAG MIR, WO DIE BLUMEN SIND/,kterou proslavila Marlene Dietrich.
V Německu připravuje vydání svého nového C déčka,
které nese název "LIEBE IST..." /LÁSKA JE .../,které vydává EDITION STUDIO HANNOVER, na které je 18 písní v jazyce německém /Die ewige Liebe, Moskauer Naechte/, italském /Solo tu, Corriamo,Dovenonso/,anglickém /Trully,Trully,Somethime/,polském/Mam dwa miasta,Za nim do mne napyszesz / a francouzkém /Kazatschok/.
Jeho pisně si mužete poslechnout na jeho webové stránce http://simon-petrus.ic.cz/tvorba/nebo jeho
/fotogalerie/.

Životopis (biografie) / Informace:
VÁCLAV PETRUS se narodil 14.dubna 1937 v PLZNI.
Studoval na pedagogickém gymnaziu a měl se stát učitelem. Jeho matka byla velmi dobrou pianistkou, vůbec vyrůstal v rodině , kde hudba byla na denním pořádku. Jeho dědeček byl dirigent a působil v DOMAŽLICÍCH. Do divadla se dostal přes
známou operní pěvkyni pí.Valerii KVAPILOVOU, kterou poznal na brigádě v Dopravních podnicích, kde pracoval o prázdninách jako průvodčí a pí. Kvapilová si "vylepšovala svůj kádrový profil též jako průvodčí, aby "se přiblížila k pracujícímu lidu."
Při společných jízdách v zaměstnání tramvajáků hovořili o divadle a mladý Václav vyprávěl, jak rád zpívá a že by rád chodil statovat.Což se stalo.Pí.Kvapilová se stala jeho učitelkou zpěvu a tak nastal v jeho životě velký zlom.
TELEGRAFICKY:
1956 zkoušky na pražskou konservatoř/žák prof.
Konstantina
1961 absolutorium
1961-63 solista AUSu
1964-66 stálý host DIVADLA ALHAMBRA
1966-69 účinkoval zahraničí /NDR,RAKOUSKO,a v POLSKU pak účinkoval skoro 3 roky ,kde dosáhnul velké popularity / s tamními špičkovými orchestry nahrál přes 60 písní v rozhlase/
1967 vyhrál na SOPOTSKÉM FESTIVALU PÍSNÍ CENU PUBLIKA společně s polskou hvězdou S.Kozlovskou za interpretaci písně "Ty můj kvítku medový"

V roce 1969 byl přínucem okolnostmi /neboť přečetl
na Václavském náměstí v pohnutých srpnových dnech
r68 resoluci proti vstupu "spřátelených armád".Žil a pracoval v NSR až do sametové revoluce 89 střídavě v záp.Berlíně a Hannoveru, kde působil na iscenaci Jeji Pastorkyně. Od r. 92 žije na hranici u Rozvadova
a je častým hostem ve své stará vlasti.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Petrus

Petrus Václav

Naposled navštívené:
Václav Petrus

Petrus Václav