Zari

Hana Kreihanslová

Povolání:
Rodné jméno:
Johana Kreihanslová
Známá jako:
Hana Tůmová
Národnost:
Narození:
22.3. 1920, Semily, Československo
Úmrtí:
16.3. 1973, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herečka Hana Kreihanslová prošla několika oblastními divadly, než zakotvila v Praze, a i když film jí nenabídl mnoho příležitostí, mihla se v několika zásadních počinech šedesátých let. Hana (vlastním jménem Johanna) pocházela z východočeských Semil a herectví studovala původně na pražské konzervatoři, která se krátce po druhé světové válce transformovala do vysoké školy DAMU a Kreihanslová patřila k jejím prvním absolventům.

Po studiích našla první zázemí v Krajském oblastním divadle v Karlových Varech (1947-1952), jevištní hvězdou se ale stala až v době svého angažmá Státního divadla v Brně (1952-1954). Tady se uplatnila především v klasice (Višňový sad, Jegor Bulyčov, Večer tříkrálový), kromě dívčího půvabu prokázala i nevšední talent v titulní roli Tolstého Anny Kareniny. Na několik let se pak vrátila do Karlových Varů (1954-1960), kde tentokrát excelovala v moderním světovém repertoáru (Obchodník s deštěm, Nora, Divoká kachna).

V roce 1960 byla Hana Kreihanslová pozvána do Prahy a až do své předčasné smrti působila v souboru Městských divadel pražských (1960-1973). Tady během dlouholetého angažmá vytvořila řadu velkých a typově různorodých rolí v domácím i světovém repertoáru (Strýček Váňa, Nebezpečná křižovatka, Mouchy). Teprve příslušnost k pražskému divadlu přivedla Hanu Kreihanslovou i k práci před filmovými kamerami. V šedesátých letech hrála v deseti filmech, a i když její filmografie obsahuje významné počiny té doby, mihla se v nich jen v malých úlohách, například jako uklízečka (NÁVRAT ZTRACENÉHO SYNA, 1966) nebo sekretářka (SOUKROMÁ VICHŘICE, 1967).

Kromě dalších vedlejších úloh maminek malých dětí připomeňme i postavu královny v pohádce TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (1963), později hrála manželku jednoho z hlavních protagonistů (Martin Růžek) v dramatu z lékařského prostředí PĚT MUŽŮ A JEDNO SRDCE (1971). Účinkovala také v televizi (JANA EYROVÁ, 1972), uplatnění našla i v dabingu.

Na divadelním jevišti absolvovala poslední vystoupení v Richardovi II. v Komorním divadle (1972), tehdy již ale bojovala se zákeřnou nemocí, tento duel ale prohrála. Hana Kreihanslová zemřela v Praze 16. března 1973 jeden týden před svými 53. narozeninami.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Rajské zahrady (2009) [TV cykl...

05:10 - 05:30

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Klíč

04:50 - 05:20

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

34 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hana Kreihanslová

Kreihanslová Hana

Válka Adolfa Hitlera (Adolf Hitler’s War)

Válka Adolfa Hitlera
Adolf Hitler’s War

Romaneto

Romaneto

Místo na slunci

Místo na slunci

Rozkošná příhoda (La belle aventure)

Rozkošná příhoda
La belle aventure

Machuca

Machuca
Machuca

Naposled navštívené:
Hana Kreihanslová

Kreihanslová Hana

Válka Adolfa Hitlera (Adolf Hitler’s War)

Válka Adolfa Hitlera
Adolf Hitler’s War

Romaneto

Romaneto

Místo na slunci

Místo na slunci

Rozkošná příhoda (La belle aventure)

Rozkošná příhoda
La belle aventure

Machuca

Machuca
Machuca