Zari

Don Taylor

Povolání:
Národnost:
Narození:
13.12. 1920, Freeport, Pensylvánie, USA
Úmrtí:
29.12. 1998, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Americký herec a režisér Don Taylor se narodil ve Freeportu ve státě Pensylvánie dne 13. prosince roku 1920. Na Penn State University vystudoval umění mluveného projevu a dramatu. Poté odešel v roce 1940 do Hollywoodu a zapojil se do filmového průmyslu.

Před filmovou kamerou debutoval Don Taylor v roce 1943, kdy ztvárnil roli vojáka ve filmu „The Human Comedy“. Během II. světové války natočil ještě několik dalších filmů, avšak jeho filmová práce byla přece jen trochu omezena působením v americké armádě po vstoupení Spojených států do války. Od roku 1945 se však již může věnovat herectví naplno a před kamerou dostává stále větší prostor. Z doby 40. let zcela určitě stojí za zmínku kriminální film typu noir „The Naked City“, v němž Don Taylor ztvárnil postavu detektiva Jimmyho Hallorana. U tohoto snímku je pozoruhodné, že byl natáčen výhradně jen v ulicích New Yorku.

Velkou popularitu vynesla Donu Taylorovi role Buckleyho Dunstana, jehož zvárnil po boku okouzlující Elizabeth Taylor ve snímku „Nevěstin otec“ („The Father of the Bride“), půvabná komedie je dodnes oblíbená u publika a milovníků jemného humoru. Velkou zásluhu na úspěchu filmu mělo nepochybně obsazení Spencera Tracyho do role budoucího tchána. To bylo v roce 1950 a již o rok později bylo natočeno pokračování s názvem „Father´s Litte Dividend“, v němž se z tchána – „bručouna“ stane milující dědeček.

V roce 1953 přišla role poručíka Dunbara ve válečném snímku „Stalag 17“ (v hlavní roli spolu Donem Taylorem se objevil William Holden), v roce 1955 následoval hudební snímek „I´ll Cry Tomorrow“, v němž dostal Don Taylor roli Wallieho. Bohužel, tím se defacto hlavní filmová kariéra Dona Taylora, co se herectví týče, uzavřela. Nejednalo se sice o jeho poslední roli, avšak o poslední roli rozsahově velkou a stěžejní. Nadále pak účinkoval téměř výhradně v televizních projektech a různých seriálech s výjimkou několika málo filmových titulů. Před kamerou stanul naposledy v roce 1964, kdy ztvárnil roli George Hogartha v televizním seriálu „Burke´s Law“.

Je třeba však zdůraznit, že od konce 50. let až téměř do sklonku let osmdesátých působil Don Taylor též na poli režisérském. Jeho režisérská práce zahrnuje opět převážně spíše činnost v televizi, avšak mezi televizními projekty se objevují i filmové snímky, z nichž nepochybně stojí za zmínku „Útěk z Planety opic“ („The Escape from the Planet of the Apes“ z roku 1971, dále z roku 1977 „Ostrov dr. Moreau“ („The Island of Dr. Moreau“), a nepochybně úspěšný thriller „Damien: Omen II.“ z roku 1978, v němž zazářil jeho herecký kolega William Holden v hlavní roli Richarda Thorna. Pod Taylorovou režisérskou taktovkou si také zahrála další významná americká herecká persona – Kirk Douglas – v dobrodružném dramatu z roku 1980 – „Tajemná záře nad Pacifikem“ ( „The Final Countdown“). Taylorovou poslední režisérskou prací byl v roce 1988 televizní snímek „The Diamond Trap“. V případě některých televizních projektů Don Taylor hrál i režíroval zároveň.

V soukromém životě by Don Taylor dvakrát ženat. Poprvé se oženil v roce 1944 s herečkou Phyllis Avery (nar. 1924). Z tohoto manželství, které skončilo rozvodem v roce 1955 vzešly dvě dcery – Anne a Avery. Druhý sňatek byl uzavřen v roce 1964 s herečkou Hazel Court (1926 – 2008). Z tohoto manželství měl syna Jonathana a dceru Courtney.

Bohatá tvůrčí a životní kapitola Dona Taylora se navždy uzavřela dne 29. prosince roku 1998, kdy v Los Angeles podlehl infarktu.

Autor: vendy13

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Objektiv (1987) [TV cyklus]

10:35 - 11:10

26 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

36 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

1 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Don Taylor

Taylor Don

Karey Kirkpatrick

Kirkpatrick Karey

Das Testament des Joe Sivers

Das Testament des Joe Sivers
Das Testament des Joe Sivers

Naposled navštívené:
Don Taylor

Taylor Don

Karey Kirkpatrick

Kirkpatrick Karey

Das Testament des Joe Sivers

Das Testament des Joe Sivers
Das Testament des Joe Sivers