Zari

Olga Tschechowa

Povolání:
Rodné jméno:
Olga Konstantinovna von Knipper
Známá jako:
Olga Konstantinowna Tschechowa; Tschechowa Olga; Olga Čechova; Olga von Knipper-Dolling; Ольга Чехова
Národnost:
Narození:
26.4. 1897, Alexandropol, Rusko (dnes Gjumri, Arménie)
Úmrtí:
9.3. 1980, Mnichov, Bavorsko, NSR
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Snad žádná žena mezi herečkami na přelomu I. a II. světové války neměla tak dobrodružný život, nezažila tolik napětí a současně tolik propagovaného adrenalinu a nestála tak často na rozhraní života a smrti, jako herečka ruského původu Olga Čechova – Olga Tschechowa - Chekhova.

Narodila se 26.4.1897 v Alexandropoli v Arménii – tehdy součásti carského Ruska. Její pravé jméno bylo Olga Konstantinovna von Knipper a narodila se do bilingvistické rodiny jako druhá ze tří dětí. Otec Konstantin Leonard byl vojenský železniční inženýr. Mládí strávila Olga v Petěrburgu na umělecké škole. Později odjela ke své příbuzné do Moskvy studovat herectví. V roce 1914 se provdala za Michaela Čechova, který byl také herec a synovec spisovatele Antona Pavloviče Čechova. O dva roky později se jim narodila dcera Ada. Během chaosu za katastrofální ruské revoluce byli od sebe manželé odděleni a Michael zmizel neznámo kam. Olga pak v roce 1917 natočila v Rusku film - Anya Kraeva. Olga, které se podařilo z Ruska odjet do Německa, později v jistých kruzích tvrdila, že byla nucena uprchnout v převleku za němou selku, a že ukrývala v ústech diamantový prsten, který jí pak ze začátku pomohl přežít. Pravdou však bylo, že když se nenašel její manžel, provdala se za rakousko-uherského důstojníka Friedricha Jaroshi, spolu s Adou odcestovali z Moskvy do Vídně. Komisař pro kulturu jí pomohl získat cestovní doklady výměnou za spolupráci pro tajné služby.

Z Rakouska odcestovala do Německa, kde byla záhy kontaktována Erichem Pommerem, filmovým producentem a režisér F.W. Murnau ji obsadil do hlavní role v jejím prvním německém filmu s názvem - Schloss Vogelod -1921. Olga se velmi rychle stala slavnou filmovou evropskou hvězdou, která hrála ve více než 40 němých filmech v průběhu deseti let. V Německu se také objevil její exmanžel Michail, kterému pomohla Olžina sláva také k úspěchu a natočili spolu několik snímků, včetně - Der Narr seiner Liebe - 1929.

Bylo také veřejným tajemstvím, že sám Hitler byl do Olgy a její chladné krásy nesmírně zamilován, zatímco prominentní Němky Olze záviděly její úspěch a slávu. Josef Goebbels, známý obdivovatel krásných hereček, Olgu navštěvoval v době, kdy chtěl mít klid, očekával, že se mu bude maximálně věnovat, ale Olgu se mu nepodařilo zlákat. Často byla zvána na různé prominentní nacistické recepce a v dubnu 1933 se na přání Adolfa Hitlera seznámila s kancléřem osobně. Olga se stala Hitlerovou osobní přítelkyní a často se na fotografiích vedle něj při významných a oficiálních událostech objevovala.
Vůdce ji zahrnoval dary nejen k vánocům, ale i k narozeninám. V roce 1936 byla Olga Tschechowa poctěna vyznamenáním - Národní umělkyně Třetí říše a získala německé občanství. Vdala se znovu, už po třetí za bohatého belgického obchodníka Marcela Robynse. O dva roky později se znovu rozvedla a její kroky vedly zpět do vysoké společnosti a k životu v Berlíně.

V roce 1940 byla pozvána na sovětské velvyslanectví v Berlíně, aby se účastnila politického jednání s Vjačeslavem Molotovem a za Německo to byl Hermann Göring, zvaný - krvavý, a Joachim von Ribbentrop. Už dávno v té době byla Olga propojena se špionážní sítí, ve které byl agentem její bratr Lev Knipper, a jednalo se o misi, jejímž cílem byla vražda Adolfa Hitlera. Plán byl sice použit po jedné z Olžiných návštěv u Hitlera, ale nepodařil se. Lev byl uvězněn a odvezen do koncentračního tábora. Od té doby začala být Olga intenzivně sledována tajnou policií. Měsíc po napadení Ruska byla pozvána Josephem Goebbelsem na oficiální recepci a zde byly zveřejněny zprávy o masivních náletech a útocích v ruských městech. Goebbels také oznámil plánovanou okupaci Moskvy, přičemž prohlásil, že Velké Německo dokáže to, co nedokázal Velký Napoleon, že mají vytýčený úkol - osvobodit Rusko od bolševiků.

Olga se upřímně s ministrem propagandy nesnášela. K tomu také přispěl fakt, že byla vyšetřována několikrát na SS na přání Himmlera, a potažmo Goebbelse. Byla neustále pod dvojitým dozorem nacistů a Sovětů. Himmler plánoval její zatčení v lednu 1945, takže za doprovodu SS přišel osobně Olgu zatknout, za což se mu ale dostalo výtek přímo od Hitlera. Olga byla s omluvou propuštěna.

Ona sama byla pouhým pěšcem v nebezpečné politické a vojenské hře mezi dvěma destruktivními osobnostmi II. světové války – Stalinem a Hitlerem. Přežila hlavně díky herectví, podvodům a lžím. Bratru Levu Knipperovi se v nacistickém koncentračním táboře podařilo přežít, také díky jeho perfektní němčině a zřejmě i prostředkům, které se mu dostávaly. Během bitvy o Berlín Olga pomáhala Rudé armádě. Po ukončení bojů odletěla do Moskvy v dubnu 1945, aby předala hlášení tajné službě o ukončení své dlouholeté mise. Po návratu do Německa spolupracovala s vítězi – Angličany, Francouzi, Američany, ale především Rusy – byla známa jako „agentka osvobozující velmoci“.

Jako slavná osobnost je pozvána k natáčení do Hollywoodu, ale po realizaci filmu poměrně zklamaná odjíždí. Problém byl v jejím špatném anglickém přízvuku. Vrací se do Evropy a zakládá vlastní produkční společnost - Venus film - Olgy Čechové. Natáčí další filmy a stěhuje se do Mnichova. Zakládá kosmetickou společnost, která je zakrátko velmi úspěšná. Její životní dráha a herecká kariéra trvající téměř 60 let končí v roce 1980. Krátce po dotáčkách filmu Olga Čechova umírá ve společnosti své vnučky Olji - náhle dne 9. 3. 1980 v Mnichově se slovy – Život je krásný. Bylo jí 83 let.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 09:50

6 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

36 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

36 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

08:55 - 10:15

11 minut již uběhlo
69 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Olga Tschechowa

Tschechowa Olga

Vilém Blodek

Blodek Vilém

Naposled navštívené:
Olga Tschechowa

Tschechowa Olga

Vilém Blodek

Blodek Vilém