Zari

Anči Pírková

Povolání:
Rodné jméno:
Anna Pírková
Národnost:
Narození:
19.6. 1892, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
3.12. 1944, Praha, Protektorát Čechy a Morava
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Česká herečka Anna Pírková, zvaná Anči, se narodila v Praze 19. června roku 1892. Dětství prožila v Praze na Vinohradech. Od útlého věku jevila velké taneční nadání a tanci se chtěla věnovat také v dospělém věku. Již za Rakouska – Uherska začala mladá Anči vystupovat v pražských kabaretech jako taneční subreta. Jejím působištěm byl např. kabaret „U bílé labutě“ či kavárna „Parlament“. Pravděpodobně někde v těchto místech se setkala s o rok starším Vlastimilem Burianem. Budoucí slavný „král komiků“ v té době vyjma velkého zápalu pro kopanou také vystupoval v různých pražských kabaretech a kavárnách. Formoval se zde jeho pozdější nezapomenutelný projev plný osobité komiky a spontánního vtipu, tak jak jej známe z jeho populárních veseloher.

Vraťme se k Anně a Vlastimilovi. Není nic bližšího známo o jejich vztahu, což dnes není ani nijak podstatné. Faktem zůstává, že z tohoto vztahu vzešla malá Emilka, která se narodila Anči Pírkové 8. dubna roku 1912. Byť ji vychovával Vlasta Burian se svými rodiči, neboť matka Anči nejevila o dcerku zájem, v povědomí veřejnosti existence Burianovy nemanželské dcery vůbec nebyla. O mnoho let později, již jako paní Emílie Kristlová, vystoupila jediná dcera Vlasty Buriana v pořadu KAVÁRNIČKA DŘÍVE NAROZENÝCH Ondřeje Suchého společně se svým synem Vlastimilem Kristlem, Burianovým vnukem. Paní Emílie zemřela v Praze 25. května roku 1996.

Jaká však byla umělecká kariéra její matky Anny? Již byla řeč o jejím tanečním vystupování v kabaretech. Na počátku 20. let vstoupila také do filmu. V roce 1920 debutovala v nedochovaném snímku KOMEDIANTKA v režii Josefa Rovenského. Vytvořila zde postavu herečky z kočovné společnosti, k níž uprchne dívka z dobré městské rodiny za svou láskou. Z tohoto dramatu, jež vznikl v produkci Pragfilmu, se zachovala jediná fotografie.

V roce 1922 se Anči objevila ve filmu KŘIŽOVATKY v režii Ferdinanda Fialy. Byť se zde zřejmě jednalo o roli většího rozsahu, bližší informace o příběhu v tomto dramatu včetně filmového materiálu jako takového se nedochovaly. Z dalších němých filmů Anči Pírkové zmiňme alespoň částečně dochovanou adaptaci divadelní hry J. K. Tyla PALIČOVA DCERA z roku 1923, v níž vytvořila roli Bětky. Po několika dalších němých rolích se objevila ve 30. letech také ve filmu zvukovém. V roce 1932 hrála ve filmu ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC, v němž titulní roli ztvárnil otec její dcery Vlasta Burian. V té době již korpulentní Anči zde hrála postavu Kukačkovy milé.

Ve 30. letech se Anči Pírková začala pomalu vytrácet z uměleckého života. Její postava již ztratila z éterických půvabů, přestala se věnovat taneční dráze. Před filmovou kamerou se objevila ještě několikrát v rolích různých žen z lidu (služebné, selky). Naposledy se tak stalo v roce 1938, kdy v adaptaci dramatu Gabriely Preissové JEJÍ PASTORKYNĚ v režii Miroslava Cikána. O posledních letech jejího života mnoho nevíme. Vyjma příležitostného herectví se ve 30. a 40. letech živila také jako uklízečka v Ateliérech Barrandov. Takřka v zapomnění zemřela Anči Pírková 3. prosince roku 1944 v Praze.

Zdroj:
FIKEJZ, M. – „Český film II. – Herci a herečky“, Praha, 2007
„Český hraný film I.“ – Praha, 1995
webové stránky p. Jaroslava Lopoura věnované Vlastimilu Burianovi a jeho rodině: www.vlastaburian.webz.cz

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

13 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

15:00 - 15:45

38 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

3 minut již uběhlo
79 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Anči Pírková

Pírková Anči

Vincenzo Bellini

Bellini Vincenzo

Stan Bochner

Bochner Stan

Veljko Despotović

Despotović Veljko

Naposled navštívené:
Anči Pírková

Pírková Anči

Vincenzo Bellini

Bellini Vincenzo

Stan Bochner

Bochner Stan

Veljko Despotović

Despotović Veljko