Zari

Jake Gyllenhaal

Povolání:
Rodné jméno:
Jacob Benjamin Gyllenhaal
Národnost:
Věk:
43
Narození:
19.12. 1980, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Celým jménem Jacob Benjamin Gyllenhaal se narodil 19. 12. 1980 v Los Angeles režisérovi Stephenu Gyllenhaalovi a producentce a spisovatelce Noami Fonerové. Také jeho sestra Maggie je herečka (hrála jeho sestru v Donnie Darko).

K hraní tíhnul už od mala. Účinkoval ve školních představeních a v roce 1991 natočil svůj televizní debut DOBRODRUZI Z VELKOMĚSTA, kde hrál syna Billy Crystala.
Jako vycházející hvězda si zahrál v roce 2001 ve filmu OCTOBER SKY a DONNIE DARKO, za který získal cenu Independent Spirit za nejlepšího herce. Jeho pojetí psychotika mu zajistilo výborné reference a kritiky.
V roce 2002 hrál druhou polovičku Jennifwer Aniston v THE GOOD GIRL. Dalším hitem byla disneyho romatická komedie BUBBLE BOY a sci-fi trhák THE DAY AFTER TOMORROW, kde sekundoval Denisu Quaidovi. V celé své kariéře má štěstí na dobré filmy se známými osobnostmi, mezi něž patří: Drew Barrymore, Jared Leto, Chris Owen, Jennifer Aniston, a i opravdové hvězdy jako Dustin Hoffman či Susan Sarandon.

31.12. 2006 byl nominovaný na Academy Award v kategorii nelepší herec ve vedejší roli za film Brokeback Mountain. Gyllenhaalův nejsledovanější vztah byl s Kirsten Dunst. Přátelí se s frontmenem z Maroon 5 Adamem Levinem, s kterým se seznámil ve školece. Je si velmi blízký s přítelem jeho sestry, hercem Peterem Saarsgardem. Má 2 psy, německý ovčák s ejmenuje "Atticus" and pudl "Boo Radley" (obě jména jsou podle postav z jeho oblíbené knihy - To Kill A Mockingbird). Je kmotr Matildy Rose Ledger, dcery herců Heatha Ledgera a Michelle Williamsové, jeho spoluherců Brokeback Mountain. jeho fandové si říkají "Gyllenhaalics." Gyllenhaalova kariéra je na příkrém vzestupu. Často bývá nazýván jedním z nejslibnějších herců jeho generace.

Autor: efCZa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jake Gyllenhaal

Gyllenhaal Jake

Miroslav Stoniš

Stoniš Miroslav

William Mang

Mang William

Naposled navštívené:
Jake Gyllenhaal

Gyllenhaal Jake

Miroslav Stoniš

Stoniš Miroslav

William Mang

Mang William