Zari

Dinah Shore

Povolání:
Rodné jméno:
Frances Rose Shore
Národnost:
Narození:
29.2. 1916, Winchester, Tennessee, USA
Úmrtí:
24.2. 1994, Beverly Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Dinah Shore - jedna z neúspěšnějších zpěvaček čtyřicátých a padesátých let. Co do počtu prodaných desek a písniček na hitparádách ji předčily jen Doris Day a Patti Page. Prestižní TV Guide jí přiřkl 16. místo na seznamu největších televizních osobností všech dob.

Narodila se židovským rodičům s ruskými kořeny 29. února 1916 ve Winchesteru (Tennessee) jako Fannye Rose Shore, přezdívaná Frances. Jako osmnáctiměsíční byla zasažena dětskou obrnou. V té době to byl velký problém, lék na tuto nemoc prakticky neexistoval. Fannye se nikdy nevzdala, od malička sportovala a prodělala řadu rehabilitací, přesto se určitému pohybovému handicapu nezbavila nikdy. V šestnácti letech, po úmrtí matky, se přihlásila na studium sociologie na Vanderbilt University v Nashville, které dokončila v roce 1938. Od mala hezky zpívala a během studií dostala příležitost k výstupům ve slavném svatostánku countryové hudby Grand Ole Opry a nashvillské rozhlasové stanici WSM.

Odjela do New Yorku na konkurz k orchestru Bennyho Goodmana, ale neuspěla. Byla zvyklá bojovat a nakonec dostala angažmá u nikoho menšího než Franka Sinatry, k tomu kontrakt s gramofonovým gigantem RCA Victor. "Yes, My Darling Daughter" byl velký hit, za první týden se prodalo 500,000 singlů, do té doby rekord. O Dynah, jak ji omylem nazval jeden rozhlasový DJ a zůstalo jí to, projevily zájem velké mediální společnosti. V této přetahované byla nakonec úspěšná Columbia (CBS). Tam Dinah Shore umožnili vlastní rozhlasovou a televizní show. Mezi tím nahrávky na hitparádách jakoby nebraly konce, úspěch následoval za úspěchem. Významná byla i spolupráce s Hollywoodem. Svým zpěvem dublovala celou řadu filmových hvězd, větších či menších.

V roce 1959 opustila RCA a přešla k Capitol Records do nahrávacích studií v Los Angeles. Zde, s orchestry Nelsona Riddleho a Andre Previna, natočila šest alb, ale od roku 1962 se stále více a více věnovala televizi, filmu a bezpočtu turné.

Dinah Shore byla dvakrát vdaná. George Montgomery (1943-1962) a Maurice Smith (1963-1964). Kromě toho nebyla žádným andílkem. Výčet milostných románků je úctyhodný: Frank Sinatra, komik Dick Martin, zpěvák Eddie Fisher, herec Rod Taylor, Wayne Rogers, Andy Williams, filmový "Tarzan" Ron Ely a o dvacet let mladší Burt Reynolds, s Burtem "vydržela" čtyři roky.

Dinah Shore byla také vynikající hráčkou golfu, v sedmdesátých letech hrála profesionální ligu. Na její počest se dodnes každoročně pořádá golfový turnaj Colgate Dinah Shore v Rancho Mirage v Kalifornii. Od roku 1998 je zapsána jako členka Světové golfové haly slávy.

Od roku 1963 Dinah Shore obývala své sídlo v Palm Springs. Monumentální dílo věhlasného architekta Donalda Wexlera nyní vlastní Leonardo DiCaprio, který za dům zaplatil 5,5 milionu dolarů. V řadě kalifornských měst jsou pojmenovány ulice po této umělkyni a je nositelkou řady ocenění, jejichž výčet přesahuje rozsah tohoto profilu.

Na jaře 1993 jí lékaři diagnostikovali rakovinu vaječníků, které podlehla 24. února 1994 v Beverly Hills. Její tělo bylo ještě týž den zpopelněno a ostatky byly předány rodině.

Vlastníkem veškerých televizních a gramofonových práv je nyní dcera Melissa Ann Montgomery, narozená v lednu 1948.

LP diskografie: https://www.lpdiscography.com/?page=main#?page=discography&interpret=871

Autor: Petrkey

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Dinah Shore

Shore Dinah

Nikam se neukryješ

Nikam se neukryješ

Vladimír Brabec

Brabec Vladimír

Naposled navštívené:
Dinah Shore

Shore Dinah

Nikam se neukryješ

Nikam se neukryješ

Vladimír Brabec

Brabec Vladimír