Zari

Yakima Canutt

Povolání:
Rodné jméno:
Enos Edward Canutt
Národnost:
Narození:
29.11. 1895, Colfax, Washington, USA
Úmrtí:
24.5. 1986, North Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Světový a několikanásobný šampion a vítěz v „Rodeu“ v letech 1917, 1919,1920 a 1923, nejznámější kaskadér v letech 1917 – 1960, později herec a režisér Yakima Canutt, se narodil na ranči v Penewawa Creek u řeky Snake Hills – Colfax – Washington USA dne 29. 11. 1895.

Jako dítě narozené na ranči seděl dříve v sedle, než se naučil pořádně chodit a také při práci s lasem byl záhy přeborník. Během první světové války byl u námořnictva jako dobrovolník a poté začal pracovat jako dubler, kaskadér a herec malých rolí hlavně kovbojů a nebo indiánů v němém filmu. K filmové práci ho vlastně přivedl další filmem proslulý a obdivovaný muž – „jezdec bez bázně a hany“, který začínal nejen v rodeu, ale také jako neodolatelný kovboj v cirkusu - Tom Mix, který byl tou dobou na rodeu v Los Angeles jako divák.

I když se zprvu do zvukového filmu jeho chraplavý hlas nehodil, protože nebyl v módě, začal pracovat na malých rolích. Byl pověstný svými pečlivě naplánovanými kaskadérskými prvky a vždy hleděl, aby jeho práce měla přídech senzace a tím i obdivu diváků. Tak se mu podařilo stát se na dlouhých 15 let nejlepším kaskadérem v Hollywoodu. Yakima a John Wayne vytvořili novou techniku pro natáčení kaskadérských technik, aby působily co nejvěrohodněji a Canutt byl, jak se zdá, odborníkem na slovo vzatým.

Yak, tak mu přezdívali kolegové, byl pochopitelně i přes pečlivě připravené kaskadérské akce mnohokrát zraněn, z toho dvakrát těžce v roce 1940 v Boom City a 1943 v Old Oklahoma 1943. Byl to Yakima, který měl na svém kontě třeba kaskadérské akce ve Stagecoach s Johnem Waynem, nebo úžasný závod dvojkolek v aréně v barevném velkofilmu - Ben Hur s Charletonem Hestonem, za který získal Canutt speciálního Oscara v roce 1966. Ještě za svého života byl uveden do rodeové a westernové síně slávy 1975.

Yakima byl dvakrát ženatý – první manželkou byla Kitty Wilkes 1916 – 1919, a druhou manželkou se stala Minnie Andrea Rice od roku 1931 do jeho smrti a měli spolu tři děti. Syny Harryho a Eduarda a dceru Andreu.

Dne 25. 5. 1986 zemřel nejuznávanější a dodnes respektovaný kaskadér všech dob v Hollywoodu v Kalifornii ve věku požehnaných 91 let.



Marta.Holubova-clara.boW

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Yakima Canutt

Canutt Yakima

Naposled navštívené:
Yakima Canutt

Canutt Yakima