Zari

Peter Bogdanovich

Národnost:
Narození:
30.7. 1939, Kingston, stát New York, USA
Úmrtí:
6.1. 2022, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Peter Bogdanovich se narodil 30. července 1939 v Kingstonu ve státě New York v USA. Jeho otec, Borislav Bogdanovich, byl srbský malíř a hudebník, matka Herma pocházela z rakouské židovské rodiny, což byl důvod, jež rodinu, ještě před narozením Petera, přiměla k emigraci, před nacistickým pronásledováním, do Spojených států. V roce 1955 začal Peter studovat herectví u Stelly Adler. Čtyři roky na to už produkuje a režíruje divadelní hru Clifforda Odesta The big Knife (1959). Současně působí jako filmový kritik pro různé časopisy a periodika zabývající se kinematografií, hlavně pro Esquire, a pro potřeby Metropolitního musea píše biografie významných režisérů, Orsona Wellese (1961), Howarda Hawkse (1962) a Alfreda Hitchcocka (1963). K této činnosti se průběžně vrací po celý svůj život, později píše životopisy např. Johna Forda (1967) či Fritze Langa (1969), a vydává i další díla s filmovou tematikou. V roce 1964 se stěhuje do Los Angeles. Zde se v roce 1966 oženil s Polly Platt, se kterou měl později dvě děti. V tomto roce dostává i první příležitost u filmu, Roger Corman mu nabídl asistenci režie ve svém filmu The Wild Angels (Divocí Andělé, r. Roger Corman, 1966). V tomto snímku Peter Bogdanovich ztvárnil i jednu z rolí. Ve stejném roce, kdy v Cormanově dalším filmu, Voyage to the Planet of Prehistoric Women (r. Roger Corman, 1968) už samostatně režíruje, pod pseudonymem Derek Thomas, některé sekvence, se dostává i k vlastní režii. Snímek Targets (Terče, 1968) nejenom režíroval, ale i produkoval, je autorem scénáře a ve filmu si zahrál. Již svým druhým samostatným filmem, The Last Picture Show (Poslední filmové představení, 1971), se úspěšně zapsal, jak u diváků, tak i u odborné kritiky.
Snímek obdržel osm nominací na filmovou cenu Oscar, z nichž se dvě, v kategorii nejlepší mužský a ženský herecký výkon ve vedlejší roli, proměnily ve vítězství. Při natáčení se Bogdanovich sblížil s představitelkou hlavní role, Cybill Shepherd, což vedlo, po čtyřletém soužití, k rozvodu s jeho manželkou Polly. Na úspěchu filmu navázal i s následujícími snímky, bláznivou komedií What’s Up, Doc? (A co dál, doktore?, 1972) a dramatem s komediálními prvky Paper Moon (Papírový měsíc, 1973). Těmito filmy se zařadil k „top“ hollywoodským režisérům nastupující mladé generace, paradoxně však měla jeho další tvorba spíše klesající úroveň. Většina jeho filmů natočených do počátku osmdesátých let se staly finančními propadáky. Např. film At Long Last Love (1975) byl některými kritiky zařazen k nejhorším počinům hollywoodské kinematografie a sám Bogdanovich píše do novin článek, ve kterém se divákům omlouvá za kvalitu tohoto díla. V roce 1981 natáčí komedii They All Laughed (A všichni se smáli, 1981) ve kterém se po boku Audrey Hepburn objevila Playboy Playmate roku 1980, Dorothy Stratten, s níž navázal Bogdanovich milostný poměr. Po provalení tohoto vztahu ji však její žárlivý manžel, Paul Snider, zavraždil. (V roce 1988 si Bogdanovich vzal za ženu sestru zavražděné milenky, Louise, se kterou byl ženatý do roku 2001.) Následuje čtyřletá tvůrčí odmlka, po které se režisérsky vrací s velmi úspěšným filmem The Mask (Maska, 1985) natočeným podle skutečného příběhu nemocí znetvořeného dospívajícího chlapce. Film byl oceněn Oscarem a získal ceny na mnohých festivalech. Následnými snímky, Illegaly Yours (1988) a Texasville (1990), což je pokračování jeho úspěšného filmu z roku 1971 The Last Picture Show, však na předchozí úspěch ani zdaleka nenavázal. Devadesátá léta a počátek nového tisíciletí, jsou charakterizována hlavně jeho prací pro televizi, režíruje několik televizních filmů a seriálů, z nichž k nejznámějším patří The Sopranos (Rodina Sopránů, 1999-2007). I když se v předchozí kariéře několikrát objevil i před kamerou, nejvíce hereckých příležitostí dostával právě při svém působení v televizi. Ke klasickému filmu se vrací snímkem The Cat’s Meow (Lepší společnost, 2001) v roce 2001. I přes příznivé kritiky k tomuto snímku, byl divácký ohlas spíše slabší. K jeho
nezanedbatelným počinům patří i natáčení a účinkování v dokumentech, které se věnují významným tvůrcům filmového světa a jejich, neméně významným, snímkům.
Za dobu svého působení ve filmovém průmyslu se Petr Bogdavich nevěnoval jen profesi režiséra a herce, je znám i jako scénárista, producent, střihač či kameraman, a u některých snímků je uveden jako skladatel. K významným patří i jeho literární činnost tematicky se zabývající filmovou tvorbou.

Autor: Hugin

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

162 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

08:30 - 09:25

11 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

11 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:25 - 08:55

16 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Bogdanovich

Bogdanovich Peter

Matt Lopez

Lopez Matt

Glosa

Glosa

Bill Brown

Brown Bill

Naposled navštívené:
Peter Bogdanovich

Bogdanovich Peter

Matt Lopez

Lopez Matt

Glosa

Glosa

Bill Brown

Brown Bill