Zari

Klára Melíšková

Povolání:
Národnost:
Věk:
52
Narození:
29.11. 1971, Kladno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Klára Melíšková je především divadelní herečkou, a i když její filmografie není zatím nijak početná, má na svém kontě několik zajímavých rolí, což dokládá i dvojité zabojování o Českého lva. Narodila se v Roudnici nad Labem, kde také vyrůstala a absolvovala gymnázium, potom tady provozovala papírnictví, ale její ambice byly vyšší. Po neúspěšných pokusech dostat se na filozofickou fakultu nebo Vysokou školu ekonomickou nakonec zamířila na DAMU, kde vystudovala katedru alternativního a loutkového herectví.

Ještě v době studií hostovala Klára Melíšková v Divadle Na zábradlí (Cabaret, Matka), v roce 1996 vstoupila na scénu Dejvického divadla, kde působí dodnes (ve stálém angažmá po absolutoriu na DAMU v roce 1999). Před kamerou stála poprvé v rámci realizace dvou studentských filmů Martina Dolenského, celovečerním debutem pro ni byla postava záhadné dívky ve filmu MINULOST (1998). Na jevišti se mezitím slibně uvedla titulní rolí v představení Lysistrate (1996), od té doby patří k výrazným osobnostem Dejvického divadla, po přechodu do stálého angažmá se představila ve hře Utišující metoda. Na jevišti sklízí Klára Melíšková již několik let úspěch v inscenacích ruské klasiky (Bratři Karamazovi, Idiot), v poslední době zabodovala také japonská hra Muž bez minulosti, souběžně hraje i v dalších úspěšných hrách.

S filmem i televizí spolupracuje Klára Melíšková jen sporadicky, diváky i odborníky ale zaujala postavou Zdeny ve filmu MISTŘI (2004) a získala za ni Českého lva. Návrat před filmovou kameru po pěti letech pro ni znamenal opětovnou nominaci, i když tentokrát neúspěšnou, za okupační drama PROTEKTOR (2009). Několik málo zajímavých příležitostí dostala i v televizi (HODINA KLAVÍRU, 2007; NESPAVOST, 2009). Televizní kamera zaznamenala také některá představení Dejvického divadla (REVIZOR, 1998; PŘÍBĚHY OBYČEJNÉHO ŠÍLENSTVÍ, 2009).

V soukromém životě je partnerem Kláry Melíškové její herecký kolega Lukáš Hlavica (*1965).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
V Roudnici nad Labem nějaký čas provozovala obchod - Papírnictví. Manželka herce Lukáše Hlavici.

Po maturitě na gymnáziu s ekonomickým zaměřením v Roudnici nad Labem a pokusech dostat se na VŠE a na FF UK absolvovala nakonec katedru alternativního a loutkového divadla na DAMU.

Od roku 1995 patří ke kmenovým členům Dejvického divadla. Hostovala také v Divadle Na zábradlí.

V celovečerním filmu debutovala úlohu záhadné dívky, jež vstoupí do života sluchově handicapovaného hrdiny v psychologickém dramatu Minulost.Ještě více však na sebe upozornila druhou filmovou postavou zklamané manželky Zdeny Malinové, za jejíž ztvárnění v hořké komedii Mistři byla oceněna Českým lvem za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. (2004).

Zdroj: internet + Roudnice n. L.

Autor: New

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Klára Melíšková

Melíšková Klára

Naposled navštívené:
Klára Melíšková

Melíšková Klára