Zari

Chris Cooper

Povolání:
Národnost:
Věk:
73
Narození:
9.7. 1951, Kansas City, Missouri, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Chris Cooper se narodil 9. července 1951 v Kansas City, stát Missouri. Jeho otec vlastnil ranč, kde Chris strávil své mládí. Po absolvování střední školy se přihlásil na University of Missouri, kde studoval drama. Ve studiu dramatického umění pokračoval v New Yorku. Svou kariéru zahájil na různých divadelních scénách, kde vystupoval v klasickém dramatickém repertoáru (Pohled z mostu, Skleněný zvěřinec, Na dně, Hrozny hněvu, Vlci a jehňátka, Milostné dopisy apod.).

Před kamerou se poprvé objevil v dramatu režiséra Johna Saylese Matewan, příběhu z hornických nepokojů ve dvacátých letech v Západní Virginii. Svoji popularitu získal převevším hlavní rolí ve filmu Lone Star (r. J. Sayles - 1995) a Americká krása (r. Sam Mendes - 1999). Rovněž trilogie s postavou agenta Jasona Bournea (Agent bez minulosti, Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum) mu přinesla další úspěch. Z dalších známých filmů je možno uvést: Vlak plný peněz, Čas zabíjet, Velké naděje, Zaříkávač koní, Zaříkávač koní, Patriot, Mé druhé já a Irena, Adaptace, Seabiscuit, Syriana, Mariňák, Capote, Království, Nezapomeň na mě, The Muppets.

Chris Cooper se objevil i v několika televizních seriálech např. The Equalizer, Miami Vice, Lifestories (Životní příběhy), Law and Order (Zákon a pořádek), které byly vesměs uvedeny i v České televizi.

Chris se v roce 1983 oženil s kolegyní, herečkou Marianne Leoneovou.

Autor: curil

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chris Cooper

Cooper Chris

Pierre Gualdi

Gualdi Pierre

Garrett Kruithof

Kruithof Garrett

Naposled navštívené:
Chris Cooper

Cooper Chris

Pierre Gualdi

Gualdi Pierre

Garrett Kruithof

Kruithof Garrett