Zari

Jiří Plachý ml.

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.9. 1946, Praha, Československo
Úmrtí:
20.1. 2022, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Jiří Plachý je synem významného herce Jiřího Plachého (1899-1952) a synovcem herce Vojty Plachého-Tůmy (1903-1968). Díky těmto genům Jiří Plachý vyrůstal v uměleckém prostředí, na gymnáziu navštěvoval dramatický kroužek, který vedli známí umělci, ke zkouškám na DAMU jej připravil rodinný přítel Ota Sklenčka. Ještě jako student DAMU hostoval v Národním divadle a Městských divadlech pražských. Po absolutoriu pak získal angažmá v karlovarském Divadle Vítězslava Nezvala (1967-1970), kde vynikl například v představení Julie, ty jsi kouzelná. Od roku 1970 dodnes je Jiří Plachý angažován ve Vinohradském divadle. Tady našel uplatnění v klasickém repertoáru (Tři sestry, Strakonický dudák, Gazdina roba, Tartuffe), vynikl ale i v moderních hrách (Přišel na večeři, Dvanáct rozhněvaných mužů). Dnes můžeme Jiřího Plachého vidět v hlavní roli hry Oscara Wilda Ideální manžel nebo v řadu let reprízované frašce Brouk v hlavě.

Ještě jako posluchač DAMU se Jiří Plachý objevil v televizním dramatu KONEC VELKÉ EPOCHY (1965), následně si zahrál i ve filmu, ale jeho filmografie není nijak bohatá. Jeho první rolí byla postava studenta Jiřího v koprodukčním československo-francouzském filmu TĚCH NĚKOLIK DNŮ (1968), pak si zahrál mládence Fanoše ve filmu VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (1968). V následujících desetiletích si zahrál jen v dalších čtyřech filmech, naposledy to byla PŘÍLIŠ HLUČNÁ SAMOTA (1994). Více uplatnění našel v televizi, kde hrál v řadě seriálů (JANA EYROVÁ, 1972; TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, 1974) nebo inscenacích (POSLEDNÍ KONCERT, 1979; HŘBITOV PRO CIZINCE, 1991; PRVNÍ A POSLEDNÍ, 1997).

V současné době známe Jiřího Plachého především z dabingu. K tomuto oboru se dostal již jako dítě, když mluvil v německém filmu Dobrodružství v Bausdorgu. Zvláště v 90. letech namluvil desítky postav v zahraničních filmech a seriálech (například Star Trek), daboval také jednu z postav v českém filmu ROMing. Často také namlouvá komentáře k dokumentárním filmům. Díky svému hlasu našel Jiří Plachý uplatnění také v četných rozhlasových hrách.

Jiří Plachý je ženatý a s manželkou Ludmilou, rozenou Řezáčovou, má dvě dcery.

Kvůli případné záměně osobností je na místě závěrem vzpomenout, že v 60. a 70. letech vystupoval v řadě filmů různých žánrů kaskadér stejného jména, Jiří Plachý (1937-1974).

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Jiří Plachý je synem herce Jiřího Plachého st. Narodil se v Praze, 23 září roku 1946. Když chodil do gymnázia byl i zárověň členem dramatického kroužku, pod vedením J. Chvalina a L Vostrčilová. Další lekce herectví mu dal rodinný přítel Ota Sklenčka. Ten ho připravoval ke zkouškám na DAMU. Jako posluchač DAMU hostoval v Národním divadle a v Městských divadlech pražských.
Po absolvování studií získal angažmá v divadle Vitězslava Nezvala, v Karlových Varech. Odtamtud v roce 1970 přestoupil do divadla na Vinohradech v Praze. Tam působí i v současnosti, (Brouk v hlavě, Donaha, Ideální manžel).
Film se k němu nechoval nikdy moc vstřícně. Zahrál si ve filmu Všichni dobří rodáci, Příběh lásky a cti. Objevil se ještě ve filmu ´Čtyři vraždy stačí, drahoušku´. A tak nepříliš velké filmové vytížení kompenzoval v různých TV inscenacích, (Muž v pralese, Případ se psem, Lidé na křižovatce). Učinkoval v seriálech ´Hříšní lidé města pražského´ a nebo v ´30 případů majora Zemana´ a v rozhlasových hrách.
Proto je spíše než jako herec, více znám jako skvělý dabér. Svůj hlas propůjčil například Johnu Lockeovi v seriálu ´Ztraceni´, Jonathanu Frakesovi a Jamesi Brolinovi v seriálu ´Věřte - nevěřte´. A můžeme ho slyšet i v další řadě filmech.

Autor: Rocky4

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Plachý

Plachý Jiří

Až po uši

Až po uši
Až po uši

Love Birds

Love Birds
Love Birds

Naposled navštívené:
Jiří Plachý

Plachý Jiří

Až po uši

Až po uši
Až po uši

Love Birds

Love Birds
Love Birds