Zari

Bernard Verley

Povolání:
Národnost:
Věk:
84
Narození:
4.10. 1939, Lille, Francie
Životopis (biografie) / Informace:
Francouzský herec Bernard Verley se během své kariéry věnoval střídavě divadlu, televizi i filmové produkci, naši diváci se s ním mohli seznámit v průběhu několika desetiletí v různých polohách. Pochází z Lille, kde také studoval výtvarné umění, zároveň ale začal navštěvovat herecké kurzy Charlese Dullina, koncem padesátých let se připojil k Jeanu Vilarovi a hrál v Théâtre National Populaire, později účinkoval na několika pařížských scénách (Théâtre Montparnasse, Théâtre de la Comunne), zúčastňoval se také divadelních festivalů.

Před filmovou kamerou dostal první příležitost v dramatu z druhé světové války VÁLEČNÁ ČEST (Les honneurs de la guerre, 1961), v mezinárodním měřítku jej o rok později zviditelnila postava Napoleona II. v historickém filmu NAPOLEON II. (Napoleon II.: L´aiglon, 1962). I když se ve filmu později nevyskytoval nijak často, objevil se v několika stěžejních dílech významných režisérů (MLÉČNÁ DRÁHA – La voie lactée, 1969; PŘELUD SVOBODY – Le fantôme liberté, 1974), naši diváci se s ním mohli setkat také v československo-francouzském televizním filmu TAJEMSTVÍ VILÉMA STORITZE (1967). S televizí ostatně spolupracoval častěji než s filmem, hrál v různých seriálech nebo adaptacích literárních předloh.

Koncem sedmdesátých let se Bernard Verley začal věnovat filmové produkci a své další aktivity razantně omezil. K divadlu se jako herec vrátil až v roce 1991, krátce nato znovu přijímal i nové nabídky k filmování, vidět jsme jej mohli ve filmech KLAVÍRISTKA (L´accompagnatrice, 1992) nebo KRÁLOVNA MARGOT (La reine Margot, 1994). Doménou jeho aktivit před kamerou se ale znovu stala televize. Velkou příležitostí představit se televizním divákům se stala titulní postava policejního komisaře Malone ve stejnojmenném seriálu MALONE (2002-2005), u nás byly uvedeny i další seriály (různých kvalit), v nichž ztvárnil úlohy otců hlavních hrdinů (VŮNĚ Z PROVENCE – Dans un grand vent de fleurs, 1997; MODRÉ HLUBINY – Le bleu de l´océan, 2003).

V jevištních aktivitách pokračoval do nedávných let, častěji hrál například v Théâtre Antoine, znovu to ale byly také divadelní festivaly (Avignon), v poslední době zaujal v představení Sen o podzimu, které mu vyneslo nominaci na prestižní Molierovu cenu. S touto hrou začínal v pařížských divadlech, v roce 2011 s ní podnikl turné po Holandsku a Itálii. Sporadicky se dodnes objevuje i před kamerou, v kinech to byl naposledy snímek LADY CHATTERLEY (2006).

Bernardův mladší bratr Renaud Verley (*1945) je též hercem.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

15 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

25 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bernard Verley

Verley Bernard

Naposled navštívené:
Bernard Verley

Verley Bernard