Zari

Frances Goodrich

Povolání:
Národnost:
Narození:
21.12. 1890, Belleville, New Jersey, USA
Úmrtí:
29.1. 1984, New York, New York, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Frances Goodrich-Hackett, americká scénáristka a divadelní autorka.

Začínala roku 1916 jako bezvýznamná herečka na Broadwayi. 3. května 1917 se provdala za filmového režiséra Roberta Amese, se kterým se roku 1923 rozvedla. Nicméně od Amese odkoukala základy filmového řemesla a 11. října 1927 se podruhé provdala za holandského spisovatele Hendrika Willema van Loona. Od něj pro změnu odkoukala základy psaní a po rozvodu se 7. února 1931 provdala za Alberta Hacketta.

Tito manželé se stali jedním z neslavnějších scénáristických párů světové kinematografie. Čtyřikrát byli nominováni na Oscara. Osmkrát na cenu WGA Award, pětkrát ji získali. Za THE DIARY OF ANNE FRANK obdrželi roku 1959 Pulitzerovu cenu a cenu Tony Award.

Hackett, který byl o deset let mladší, měl již podepsanou smlouvu s MGM a prvním společným scénářem, dalo by se říci svatebním, byl THE SECRET OF MADAME BLANCHE z roku 1933. Jedná se o remake filmu MADAME X z roku 1929. Námětem je stokrát opakovaný příběh zmarněné životní lásky a hledání druhé šance.

Počestná dívka zvažuje, je-li její snoubenec ten pravý. Vnitřní hlas křičí: ”Uteč!”, ale těhotenství ji zavede k oltáři a po svatbě následuje tvrdý střet s životní realitou. Bohatá rodina ji ignoruje. Nemá žádný majetek, kontakty, nic. Po narození syna se vzmohla na odpor. Aby nemusela prosit o apanáž, začala si hledat zaměstnání. Jako bývalá divadelní subreta začala zpívat v bordelu. Ze Sally se stala madame Blanche. Jedna z nejtajemnějších postav amerického podsvětí.

V roce 1946 přišel do amerických kin ŽIVOT JE KRÁSNÝ. Scénáristé byli čtyři - Frances Goodrich, Albert Hackett, Jo Swerling a Frank Capra. Jedná se o film k Vánočnímu stolu, obdobu našeho TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU. Mnoha kritiky je označován za nejlepší americký film všech dob.

Kromě filmových scénářů byli tito manželé autory celé řady divadelních her.

V roce 1962 napsali poslední scénář k filmu FIVE FINGER EXERCISE. Frances Goodrich byla silnou kuřačkou a roku 1984 podlehla rakovině plic. Její 53 let trvající manželství zůstalo bezdětné.

Střípky, zajímavosti:

WGA Award, je zkratkou Writers Guild of America Award. Jedná se o cenu udílenou vyloženě scénáristům v kategoriích:

FILM

- originální scénář
- adaptovaný scénář
- dokumentární scénář

TELEVIZE

- dramatický seriál
- komický seriál
- nový seriál
- dramatické epizody
- komické epizody
- animace

RÁDIO

- dokument
- pravidelné zprávy
- nepravidelné vstupy, analýzy, komentáře,

U mnoha amerických scénáristů má vyšší prestiž, než Oscar. Cenu udílí Writers Guild of America, což je Spisovatelský svaz USA. Sídlo má v západní části Los Angeles a v roce 2007 měl 12 000 členů.

Autor: VlastaP

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Frances Goodrich

Goodrich Frances

Tady je náš domov (Zděs naš dom)

Tady je náš domov
Zděs naš dom

Naposled navštívené:
Frances Goodrich

Goodrich Frances

Tady je náš domov (Zděs naš dom)

Tady je náš domov
Zděs naš dom