Zari

Jennifer Ehle

Povolání:
Rodné jméno:
Jennifer Anne Ehle
Národnost:
Věk:
54
Narození:
29.12. 1969, Winston-Salem, Severní Karolina, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Nejlepší Lizzy, se narodila ve Spojených státech, v Severní Karolíně – Winston Salemu dne 29. 12. 1969. Jenniným otcem je známý americký spisovatel John Ehle,píše společenské romány a matkou je anglická herečka Rosemary Harris. Jenn se vrhla s vervou do studia herectví na londýnské škole ne nepodobné naší AMU - Central School of Speech and Drama.

Žije v Británii, kde hostuje na různých divadelních scénách. Má velmi ráda Shakespearova dramata, ale ani současné divadelní hry jí nejsou cizí, a nebrání se jim. Začínala nejdříve v televizi, kdy se poprvé uvedla v seriálech Mladý Indiana Jones - The Young Indiana Jones Chronicles, který vysílala naše ČTV, nebo Rik Mayal uvádí - Rik Mayall Presents. Poté se na ní opravdu usmálo štěstí. Bylo jí právě 25 let, když dostala nabídku, aby si zahrála v šesti-dílném televizním seriálu úlohu Elizabeth – Lizzy Bennetové v přepisu románu romantické spisovatelky Jane Austen : Pýcha a předsudek – Pride and Prejudice. Jejím partnerem byl v roli Fitzwiliama Darcyho - Colin Firth, který se skutečně do Jennyfer zamiloval, a vznikl tak na čas mimořádně krásný vztah, který po jejich rozchodu přešel v kolegiální, a mimořádně přátelský. J.Ehle se stala rázem velice známou a oblíbenou herečkou. Za tuto skvěle ztvárněnou úlohu získala cenu BAFTA.

První filmovou rolí se stala Cynthie Powell, přítelkyně Johna Lennona, Johna hrál Ian Hart. Byl to hudební snímek o začátcích skupiny The Beatles - Backbeat, v režii I. Softleyho. Mimořádně přesvědčivá jako Constance Lloyd-Wilde, manželka spisovatele Oscara Wilda, tou se Jenny představila v biografickém filmu podle knižní předlohy Richarda Ullmanna: "Oscar Wilde", který režíroval: Brian Gilbert.

V roce 1999 hrála na jevišti londýnského Warehouse, a v roli Annie v dramatu Toma Stopparda : Skutečná věc, za tento podle kritiky mimořádný výkon v téže inscenaci, ale už "jen" na Broadway, jí byla předána cena "Tony 2000".

Jeniffer natočila od roku 1992 šestnáct filmů. Zatím je svobodná a své soukromí si po předešlých zkušenostech velmi chrání.


Marta Holubová - clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jennifer Ehle

Ehle Jennifer

Robert Neumüller

Neumüller Robert

Naposled navštívené:
Jennifer Ehle

Ehle Jennifer

Robert Neumüller

Neumüller Robert