Zari

Toni Collette

Rodné jméno:
Antonia Collette
Národnost:
Věk:
51
Narození:
1.11. 1972, Sydney, Nový Jižní Wales, Austrálie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Toni Collette se narodila 1.11.1972 v Sydney v Austrálii. Po střední škole vystudovala herectví na National Institute of Dramatic Art v Sydney. Svou uměleckou dráhu zahájila jako divadelní herečka a jako nejlepší herecká naděje získala cenu Sdružení sydneyských kritiků 1992. Vystupovala také v televizi v show G. P. a A Country Practice.

Její premiérový herecký výkon ve filmu Spotswood /1991, rež. Mark Joffe/ ještě nebyl dosti průkazný, aby prorazila mezi budoucí filmové hvězdy. Co se jí nepovedlo v jejím prvním filmu, to se zdařilo v roce 1994, když si ji režisér P. J. Hogan vybral pro hlavní roli dívky, která se chce mermomocí vdávat.

Tragikomedie Muriel se vdává /1994/ jednoznačně Collette proslavila. Zisk Australské výroční ceny a nominace na Zlatý globus 1995 příjemné třešničky na dortu navíc. V roli chudé naivní dívky Harriet Smithové, která nemá rodiče a je protektorsky vedena a citově manipulována, byť i v dobrém úmyslu, přemoudřelou hlavní hrdinkou Emmou /Gwyneth Paltrowová/, podává mimořádný herecký výkon. V tomto milostném komediálním přepisu románu Jane Austenové Emma /rež. Douglas McGrath/ ukazuje na další rys svého herectví, kterým je vyjímečná univerzálnost.

To se potvrdilo i v hudebním filmu Sametová extáze /1998, rež. Todd Haynes/, kde se představila jako Mandy Sladeová, americká manželka britské glam-rockové hvězdy 70. let /Jonathan Rhys Meyers/.

Rovněž i její další filmy jsou poselstvím o jejím náročném přístupu při přípravě i procesu ztvárnění role před filmovou kamerou. Film – Šestý smysl/1999, rež. M.Night Shyamalan/, kde ztvárňuje svobodnou matku osmiletého chlapce s paranormálními schopnostmi jí přinesla její první nominaci na Oscara 1999. V roce 2000 se objevila ve filmu Drsnej Shaft režiséra Singletona a téhož roku bylo možno slyšet její hlas ve filmu The Magic Pudding /2000, rež. Karla Zwicky/.

Další příležitosti pro Toni Collette přišly v roce 2002-filmy Changing Lanes /rež. Roger Michell/, Dirty Deeds /Zlé skutky, rež. David Caesar/, About a Boy /Jak na věc, rež. Paul Weitz a Chris Weitz/, The Hours /Hodiny, rež. Stephen Daltry/ ukazují na velkou vytíženost této mimořádné herecké osobnosti.

Rok 2003 a 2004 byl méně hektický – Japanese Story /Japonský příběh, rež. Sue Brooksová/, Connie and Carla /2004, rež. Michael Lembeck/. V dalším období let 2005 až 2006 se objevila v roli Rosy v komediálním filmovém dramatu In Her Shoes /rež. Curtis Hanson/ a zahrála si s Cameron Diaz - film Little Miss Sunshine /2006, rež. Jonathan Hoover a Valerie Faris/ v roli Sheryl Hoover, byla další herecká zkušenost po boku s herci Gregem Kinnearem a Alanem Arkinem. Jedním z posledních filmů, na kterém se Toni Collete podílí, je horrorová komedie Fright Night /2011, rež. Craig Gillespie, Noc hrůzy/ v roli Jani Brewster.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
Herectví studovala v rodné Austrálii, na hereckém institutu NIDA, ze kterého však po krátké době odešla. V divadle debutovala ve hře Away. Za svou další roli, ve hře Summer of the Aliens, získala v roce 1992 cenu sydneyských kritiků. Na filmovém plátně, za kterýbyla nominována na cenu IFA.
Velkou šanci dostala v komedii Muriel se vdává (1994). Za tuto roli, kvůli níž musela přibrat 20 kilogramů, získala Australskou výroční cenu a byla nominována dokonce i na Zlatý glóbus. Tato role pro ni byla průlomová, díky ní se začala prosazovat více v zahraničí. Největší úspěch, alespoň prozatím, jí přinesla role matky v duchařském dramatu Šestý smysl (1999), za kterou byla nominována na Oscara.

Měla štěstí na dobré filmy i velké hvězdy hrající jí po boku. Kromě již zmíněných snímků hrála například i ve třech veleznámých knižních adaptacích. V roce 1995 to byl film Emma, podle Jane Austen, s Gwyneth Paltrow v hlavní roli, O sedm let později vytvořila vedlejší roli Kitty ve snímku Hodiny po boku Meryl Streep, v téže ztvárnila i velmi zajímavou roli svobodné „free“ matky ve filmu podle románu Nicka Horbyho Jak na věc.

Kromě filmů se stále velmi věnuje divadlu a divadelním rolím, převážně však v rodné Austrálii. V USA vytvořila v roce 2000 na Broadwayi jednu z hlavních postav inscenace Divoký večírek.

Stále sbírá různá ocenění nebo alespoň nominace. A to nejen za role filmové, ale i divadelní. Více se jí však daří v rodné Austrálii, ale oceněné filmy nejsou bohužel moc známé. Ale i přes tu trochu, kterou můžeme vidět, je znát, že se jedná o velmi talentovanou a všestrannou herečku.

Autor: salte

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Toni Collette

Collette Toni

Světlo Asie (Prem Sanyas)

Světlo Asie
Prem Sanyas

Naposled navštívené:
Toni Collette

Collette Toni

Světlo Asie (Prem Sanyas)

Světlo Asie
Prem Sanyas