Zari

Henry James (1)

Povolání:
Národnost:
Narození:
15.4. 1843, New York, USA
Úmrtí:
28.2. 1916, Londýn, Anglie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Kosmopolitní autor, který patří do americké i britské literatury. Zakladatel zjemnělé tradice (genteel tradition): Většina jeho románů a povídek se zabývá Američany cestujícími po Evropě, u nichž by se měl blahodárně projevit vliv evropské civilizace. Na počátku tvorby standardní kritickorealistický prozaik. Koncem 19. století pozoruhodný představitel psychologického románu. Ve svém posledním období experimentátor - jeden z předchůdců modernismu.

Vyrůstal v rodině s mimořádným akademickým zázemím. Jeho o rok starší bratr - filozof William James - se stal spoluzakladatelem pragmatismu. První dlouhou cestu po Evropě rodina podnikla, když bylo Henrymu dvanáct let. Většinu svého rozsáhlého vzdělání získal budoucí spisovatel v Německu a ve Švýcarsku. Když mu bylo třiatřicet let, přesídlil do Anglie, a Nový svět nadále navštěvoval v rámci přednáškových turné. Nejpozoruhodnějším dílem jeho prvního období zůstává novela Daisy Millerová (1878). Titulní postava - krásná, avšak povrchní a společensky neobroušená dívka - pochází z rodiny zbohatlíků. Hlavním terčem kritiky v tragickém příběhu přesto není ženská koketérie, ale ubíjející - doslova zhoubný - mužský chlad. Ten však ironií osudu koresponduje s autorovou vypravěčskou metodou: Až do konce života si Henry James udržel pozici nezúčastněného vypravěče bez emocí.

V jeho druhém období vznikl především román Portrét dámy (1881). U hrdinky, která před osobním štěstím upřednostní společenskou morálku, se v závěru zřejmě projeví pozůstatky puritánského myšlení. Během stejné tvůrčí etapy ale autor napsal mj. i dvě variace na jedno téma - Washingtonovo náměstí a Listiny Aspernovy: V těchto kratších textech se soustředil na ženské postavy, jež si i za cenu osamělosti zachovávají hrdost.

Ze závěrečného období pochází román Co všechno věděla Maisie. Navzdory vypravování ve třetí osobě je zde rozpad rodiny nahlížen očima dítěte. Jako ještě slavnější a více provokující text však figuruje novela Utažení šroubu (1898). Příběh vypráví guvernantka, která ve jménu odpovědnosti zcela podléhá strachu. Přitom si neuvědomí, že by se měla bát hlavně sama sebe, a v závěru způsobuje tragédii. Brilantní psychologická studie s hororovými prvky dodnes láká k různým výkladům a zpracováním.

Závěr spisovatelova života poznamenala deziluze. Kvůli rozčarování z americké politiky v první světové válce se stal britským občanem. I ustálená pověst výborného společníka mu v těchto letech už jenom ubližovala. Zemřel na mozkovou mrtvici a jeho popel byl uložen v rodné zemi - poblíž Harvardovy univerzity.

Samozřejmě, že podle jeho děl často vznikají filmy. V nejstručnějším výčtu lze uvést dvě verze Utažení šroubu (z roku 1961 pod názvem Neviňátka, o deset let později s titulem Noční příchozí), pod původními názvy pak Daisy Millerovou (1974) a Portrét dámy (1996). Dvě další rychle po sobě vzniklé adaptace - Listiny Aspernovy (2010) a Co (všechno) věděla Maisie (2011) - možná naznačují, že i ve 21. století bude Henry James patřit k velmi vyhledávaným autorům filmových předloh.

Autor: Bezuchova

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Na cestě po emirátském Ras Al-...

16:45 - 17:15

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

16:50 - 17:50

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

82 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

12 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Henry James

James Henry

Chiara Caselli

Caselli Chiara

My Fair Lady

My Fair Lady
My Fair Lady

Naposled navštívené:
Henry James

James Henry

Chiara Caselli

Caselli Chiara

My Fair Lady

My Fair Lady
My Fair Lady