Zari

Jakub Hrůša

Povolání:
Národnost:
Věk:
43
Narození:
23.7. 1981, Brno, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Životní cesta dirigenta Jakuba Hrůši, označovaného v roce 2011 britským časopisem Gramophone za jednoho z deseti mladých světových dirigentů, kteří mají před sebou hvězdnou budoucnost, začala v Brně, kde se 23. července roku 1981 narodil.

Hudbu vždy považoval za součást svého života a jeho hledání cesty k co nejširšímu uchopení hudby jej vedlo k dirigování, kterým se začal zabývat již během svého studia na gymnáziu. Své první dirigentské zkušenosti získal ještě v době, kdy řídil Symfonický orchestr Základní umělecké školy Brno. Po maturitě byl jako velký talent přijat na Hudební fakultu Akademie múzických umění v Praze. Mezi jeho dobré učitele patřili profesoři Jiří Bělohlávek, Radomil Eliška a Leoš Svárovský.

Studia ukončil v roce 2004 nastudováním a provedením symfonie Asrael Josefa Suka pod jeho taktovkou se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu. Již v průběhu studia se v roce 2000 zúčastnil mezinárodní dirigentské soutěže Pražského jara, v níž byl poctěn čestným uznáním poroty a získal ještě dvě ceny pro nejmladšího a nejúspěšnějšího českého kandidáta.

Od roku 2002 byl šéfdirigentem Pražského studentského orchestru, který řídil do roku 2005. Jako dirigent byl přitom, když Český studentský orchestr v roce 2003 slavnostně zakončil mezinárodní festival mladých orchestrů –Young Euro Classic v Berlíně. V roce 2003 se stal laureátem mezinárodní soutěže dirigentů "Lovro von Matačić" v chorvatském Záhřebu, kde měl možnost vystoupit na koncertě vítězů se Záhřebskou filharmonií.

Jako student DAMU se Jakub Hrůša seznamoval s mnoha českými symfonickými tělesy a postupně spolupracoval např. s Jihočeskou komorní filharmonií České Budějovice, Akademickými komorními sólisty, Plzeňskou filharmonií ,Talichovým komorním orchestrem, Pražským komorním a Pražským filharmonickým sborem, Českým filharmonickým sborem a Státní filharmonií Brno, Janáčkovou filharmonií Ostrava ad.

Dlouhodobě spolupracoval s Pražskou komorní filharmonií a Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín. Zajímavou zkušenost získal v letech 2002 až 2005 jako asistent šéfdirigentů České filharmonie Vladimira Ashkenazyho a Zdeňka Mácala.Po podzimním debutu v roce 2004 se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, předvedl své umělecké schopnosti při dirigentském vedení České filharmonie, s níž uzavřel 10. ročník Festivalu Bohuslava Martinů v Praze.

V roce 2005 měl možnost dirigovat Slovenskou filharmonii v Bratislavě. Ve stejném roce zahájil svou spolupráci s Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi a Orchestra di Roma e del Lazio. Za důležitý zlom je nutno považovat spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, kdy poprvé vystoupil na festivalu Pražské jaro.Diriget Jakub Hrůša se neomezoval pouze na symfonickou hudbu, ale také se věnoval opeře.

Již v roce 2001 nastudoval ve světové premiéře dílo Marko Ivanoviće Dívka a smrt. S hudebním souborem Národního divadla v Praze v sezóně 2008-2009 uvedl v novém nastudování Rusalku Antonína Dvořáka. V roce 2008 se prosadil s operou Carmen na prestižním jihoanglickém festivalu v Glyndebourne, kam se v roce 2010 vrátil a nastudoval Mozartova Dona Giovanniho a v roce 2011 zde předvedl Brittenovo Utahování šroubu /The Turn of the Screw/.

V Královské dánské opeře úspěšně nastudoval Musorgského operu Boris Godunov. Pro Operu Hongkong nastudoval Massenetova Werthera.

Symfonické činnosti šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně v letech 2005 až 2006 a jako stálý dirigent Pražské komorní filharmonie věnoval své úsilí a v rámci zvyšování svých zkušeností se stal asistentem významného šéfdirigenta Orchestre Philharmonique de Radio France Myung-Whun Chunga. V září roku 2006 poprvé vystoupil i před náročným japonským publikem s Novou japonskou filharmonií v Tokiu.

Neuvěřitelně nabitý program obsahoval v následujících letech koncerty s Orchestre du Capitole v Toulouse, Orquesta Sinfónica de Galícia ve Španělsku, a také britskými tělesy jako Bournemouth Symphony Orchestra, Royal Scottish National Orchestra, Academy of St. Martin- in-the-Fields a BBC Symphony Orchestra. Mezi významná hudební tělesa, která řídil a získal tak pro českou hudbu vysoká slova uznání patřily orchestry, např.: La Monnaie v Bruselu, Deutsches Symphonie Orchestr v Berlíně, orchestrů v Budapešti, Trondheimu, Caligari, Záhřebu, Bratislavě aj. V roce 2010, kdy řídil Pražskou komorní filharmonii na zahajovacím koncertě Pražského jara, se stal nejmladším dirigentem od roku 1949, kterému byl svěřen takový úkol svěřen.

V sezóně 2011 až 2012 se Jakub Hrůša vrátil na pozvání do lipského orchestru Gewandhausu, České filharmonie, Finským rozhlasovým symfonikům a dále rozšiřoval své úspěchy o řízení hudebních symfonických těles v Houstonu, Dallasu a Kanadě, kde dirigoval National Arts Center Orchestra Ottawa aj.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

16:00 - 16:45

20 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

50 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

50 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jakub Hrůša

Hrůša Jakub

Guga Feijó

Feijó Guga

Naposled navštívené:
Jakub Hrůša

Hrůša Jakub

Guga Feijó

Feijó Guga