Zari

Stephen Sommers

Známý jako:
Steven Sommers
Národnost:
Věk:
62
Narození:
20.3. 1962, Indianapolis, Indiana, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Stephen Sommers (20. 3. 1962, Indianapolis, Indiana) je scenárista a režisér, zřejmě nejznámější snímky THE MUMMY a THE MUMMY RETURNS (1999, 2001).

Po St. Cloud Apollo High School, Saint John´s University v College Ville a University of Seville ve Španělsku účinkoval 4 roky v divadlech a byl manažerem evropských rockových skupin. Po návratu do USA vystudoval USC School of Cinematic Arts a natočil oceňovaný krátký film PERFECT ALIBI.

Ten mu pomohl získat nezávislost a natočit CATCH ME IF YOU CAN (1989). 4 roky nato, coby neplatič ohrožen odejmutím domu, napsal a režíroval THE ADVENTURES OF HUCK FINN (1993) a THE JUNGLE BOOK (1994). U Hollywood Pictures režíroval DEEP RISING (1998).

Po 2 nominacích na Saturn za THE MUMMY vzniklo pokračování a vedlejší produkt THE SCORPION KING (2002, režie Chuck Russell).

R. 2004 založil s B. Ducsayem The Sommers Company a v ČR natočil VAN HELSING (2004), spojující příběhy Drákuly, Frankensteina a vlkodlaka.

Kvůli tvůrčím rozporům odstoupil od režie NIGHT AT THE MUSEUM (2006, r. Shawn Levy). Od možné režie THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR (2008, r. Rob Cohen) přešel k jeho produkci.

Coby scenárista, režisér i producent se vedle VAN HELSING podílel ještě na G.I. JOE: THE RISE OF COBRA (2009) a ODD THOMAS (2012).

Od 1993 je ženatý s Janou Sommers.

Autor: SvoKar

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se ve městě Indianapolis, v Indianě, ale vyrůstal v St. Cloud v Minnesotě, kde navštěvoval St Cloud Apollo High School. Svou kariéru režiséra odstartoval snímkem Chyť mě, když to dokážeš v roce 1989, natočený jen za 800 000 dolarů! Téměř o čtyři roky později napsal a režíroval adaptaci Mark Twain pro Walt Disney Picture.

Později psal scénáře pro Disney a pracoval jako spisovatel pro Hollywood Picture, kde mezitím pracoval i na scénáři filmu Chobotnice. V roce 1999 napsal, režíroval a dokonce i produkoval svůj nejznámější snímek Mumie. Snímek slavil obrovský úspěch a získal dvě nominace na nejlepšího režiséra. O dva rky později natočil úspěšné pokračování Mumie se vrací. V roce 2002 natočil Krále Škorpiona, jenž navazuje na Mumii. V roce 2004 založil společnost a natočil Van Helsing, kde Hugh Jackman stvárnil legendárního lovce upírů Gabriela Van Helsinga. Před natáčením začal rozvíjet TV seriál NBC s názvem Transilvánie. Sommers mohl ještě spolupracovat na řadě jiných projektů. Byli to Noc v muzeu, Když světy se srazí - kde byl spolupracoval se Stevenem Spielbergem. Flash Gordon a remake francouzského filmu Victmes Les.

Dohodl se s Robem Cohenem na třetím pokračování Mumie s názvem - Mumie: Hrob Dračího císaře, kde dělal producenta. Film už ale neslavil zdaleka takový úspěch, jako jeho předchůdci. Jeho nejnovějším filmem je G.I.Joe, čímž dokázal, že stále patří mezi špičkové režiséry. V současné době rozjíždí svůj nový projekt s názvem Odd Thomas.

Autor: enejčel

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Stephen Sommers

Sommers Stephen

Serge Marzolff

Marzolff Serge

Naposled navštívené:
Stephen Sommers

Sommers Stephen

Serge Marzolff

Marzolff Serge