Zari

Rachel Portman

Povolání:
Rodné jméno:
Rachel Mary Berkeley Portman
Národnost:
Věk:
63
Narození:
11.12. 1960, Haslemere, Surrey, Anglie, Velká Británie
Životopis (biografie) / Informace:
Rachel světlo světa uzřela 11. 12. 1960 v anglickém městečku Haslemere. Už v ranném věku se u ní projevovalo citlivé vnímání okolí a silný vztah k hudbě. Hrála na několik hudebních nástrojů ale nejblíže měla k piánu. Na něm jako třináctiletá složila své první party, za jejiž kvalitu byla přijata na Oxfordskou universitu. Tady se vedle studia klasické hudby a teorie kompozice začala se podílet na tvorbě filmové hudby ke studentskému filmu Privileged, v nímž hrál hlavní roli její spolužák, Hugh Grant.

Tato zkušenost, díky které v sobě objevila schopnost hudebně portrétovat emoce filmových postav, byla pro ni velkou inspirací a po zakoupení filmu televizní společností BBC, a jeho úspěchu v klubových kinech, měla o své budoucnosti jasno. A tak se po skončení studií vrhla na komponování filmové hudby. Největší možnosti jí poskytla oblast televizní tvorby.

Rachel začala pracovat hned pro několik televizních společností, díky tomu, mohla spolupracovat s režiséry jako: Mike Leighem, Johnem Maddenem. V roce 1988 dostala ocenění: Nejlepší mladý skladatel roku. Po následném ocenění a následných dvou nominací Britské akademie za filmy The Woman in Black a Oranges Are Not the Only Fruit se její statut skladatelky posílil natolik, že jí režisérka Beeban Kidronová nabídla angažmá na americkém filmu Svadba, nebo pohřeb? Psal se rok 1992 a byl to okamžik, kdy se její tóny dostaly až do Hollywoodu. Její kompozice plné radosti, smutku a romantiky přednášené jednak ve formě piána a také bohatého zastoupení smyčcových nástrojů, byly přijaty s otevřenou náručí. Stala se žádanou skladatelkou a šla z filmu do filmu.

Podílela se hudbou na filmech Benny a John, Klub šťastných žen, Italské námluvy, Smoke.

Za hudbu k filmu Emma v roce 1997 získala Oskara a byla první ženou, která jej získala v této kategorii. Další filmy nenechaly na sebe čekat: Marvinův pokoj, Milovaná.

V roce 2000 přijde nominace na Oskara za smutnou hudbu k filmu Pravidla moštárny a další rok za veselou hudbu k filmu Čokoláda. Režisérem obou snímků je švédský režisér Lasse Hallström. Hudbou se strefila do jeho duše a vzhledem k úspěchům jejich filmů, to vypadá na další spolupráci.

V dalších letech se podílela na velice úspěšných filmech, které se promítaly i v našich kinech: Hartova válka (2002), Oliver Twist (2005), Dům u jezera (2006), Grey Gardens (2009) pro televizi. Vzhledem k tomu, že se jedná o mladou ženu, můžeme jistě čekat od ní hodně dalších hudebních zážitků.

Autor: jarda53

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Maigret a přístav v mlze (1996...

23:35 - 01:05

77 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Pluk mizerů

00:45 - 01:45

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

NOVA - Equalizer (2014) [2k digital]

22:40 - 01:15

132 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

23:55 - 01:00

57 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rachel Portman

Portman Rachel

A. L. Aricson

Aricson A. L.

Naposled navštívené:
Rachel Portman

Portman Rachel

A. L. Aricson

Aricson A. L.