Zari

Petr Bukovský

Povolání:
Národnost:
Věk:
77
Narození:
1.4. 1947, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Petr Bukovský se narodil 1. dubna 1947 v Praze, má dvě děti - Radka a Petru. Jeho spolužáci byli Yvonne Přenosilová a celé školní období i Vladimír Mišík. S Vláďou Mišíkem spolu řadu let působili v basketbalovém družstvu Slávie VŠ. Po ukončení studií narukoval v Praze-Ruzyni na vojnu, kde před ním zde byli Slávek Šimek s Jiřím Grossmanem, kteří zde založili divadélko VOJ. Petr Bukovský na ně navázal a napsal muzikál, včetně všech písní, „Planeta Spireon“. S tímto muzikálem, kde zároveň hrál jednu z hlavních postav, vyhráli celoarmádní festival v Jeseníku.

Svoji hudební dráhu odstartoval v r. 1970 s písní „Andělská loď“, kterou natočil s orchestrem Karla Vlacha pro Děčínskou kotvu. S dr. Jiřím Chlíbcem v r. 1971 zorganizoval mezinárodní hudební festival Intertalent. S Jiřím Kornem, Zdenkou Lorencovou a s dalšími zpěváky za účasti Evy Pilarové a Václava Neckáře uspořádali řadu koncertů v mnoha městech. Pro tuto soutěž již s Vlastimilem Hálou napsali píseň „Sedlej sny“.

Od této doby spolupracoval také s autory, Danielem Dobiášem, Zdeňkem Bartákem, Pavlem Zedníkem a mnoha dalšími. Petr Bukovský psal velice rychle, každý týden vznikala nová píseň. Četl knihy Josefa Hrabáka, Jana Mukařovského a naprosto všechno, co bylo dostupné a týkalo se poetiky. Chodil na semináře o poezii Ládi Kantota a Milana Blahynky.

15 let pracoval v Ochranném svazu autorském, kde hájil zájmy členů a zastupovaných autorů. S mnohými z nich se znal osobně. Byl členem Kruhu textařů a libretistů při SČSKU a také Svazu autorů a interpretů, kde se scházel s nejlepšími autory hudebních děl a s předními textaři, Pavlem Vrbou, Zdeňkem Rytířem, Zdeňkem Borovcem, Ivo Fischerem a mnoha jinými.

Řadu písní napsal i pro děti, např. „Pejsek a kočička“, „Pták sympaťák“, „Ahoj, řeko“, „Veselý parníček“, s Danielem Dobiášem „Sněhuláček“ a mnoho dalších.

Při své tvorbě důsledně dbal na zvukovou stránku uměleckého jazyka. Snažil se uplatňovat meziveršový paralelismus tak, jak to dělal i Karel Hynek Mácha ve sbírce Máj. Důraz kladl na lidovost obsahu písní. V jeho písních se prolíná láska k rodné zemi, k lidem, kteří zde žijí.

Mezi jeho velmi známé písně se skladatelem Danielem Dobiášem patří „Hájenko, hájenko“ s Edou Hrubešem a Velkopopovickou kozlovkou, „Dnes vám budem polku hrát“, „Pomlázkový had“, „Lípo, lípo má“ z Bratislavské lyry.

Měl rád Karla Hašlera, a tak vznikly mimořádně úspěšné „Písničky, písničky“ se skladatelem Pavlem Zedníkem. Spolu pak řadu písní napsali také pro TV Šlágr, „Dneska naposled“, „My spolu to zvládnem“, „Tančíme sirtaki“.

Petr Bukovský přeložil a napsal texty pro muzikál francouzských autorů „Lhářka“ (Jean-Jackues Bricaire a Maurice Lassayques). S Vlastimilem Hálou napsali, kromě řady jiných písní, i píseň pro herečku a zpěvačku Hanu Talpovou „Lidice varují“, která se dočkala významného ocenění od ministra kultury a místopředsedy vlády.

Z dalších písní lze uvést i píseň „Léto tak, jak má být“, kterou pro Zlatu Adamovskou napsal se Zdeňkem Bartákem do seriálu České televize „Hříchy pro pátera Knoxe“. Řada písní byla přeložena a je provozována v zahraničí.

Autor: Piere2

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Bukovský

Bukovský Petr

Antonio Gandusio

Gandusio Antonio

Naposled navštívené:
Petr Bukovský

Bukovský Petr

Antonio Gandusio

Gandusio Antonio