Zari

Allan Dwan

Rodné jméno:
Joseph Aloysius Dwan
Národnost:
Narození:
3.4. 1885, Toronto, Ontario, Kanada
Úmrtí:
28.12. 1981, Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Umělecká dráha Allana Dwana začala již v podstatě jeho narozením, i když se mohl ve svém životě stát čímkoliv. Narodil se do doby převratných změn jak společenských, tak vědeckých a technických.

Narodil se v roce 1885 pod jménem Joseph Aloysius Dwan v kanadském Torontu a v jedenácti letech se spolu se svou rodinou přestěhoval z Kanady do Spojených států. Již za středoškolských studií prokázal, že je dobrým studentem s potenciálem dalšího studia na vysoké škole. Tak se i stalo a studoval na katolické Univerzitě of Notre Dame v Chicagu, kterou řádně ukončil.

V praktickém životě začal u firmy Peter Cooper-Hewit-výroba zářivek. Od studentských let jej však přitahovalo divadlo a později i začínající filmová technika a filmování samotné. Svou cestu za filmovým uměním začal jako scénarista a příležitostný herec v Ziegfeldově divadle v Chicagu. Od roku 1911 však již byl v Hollywoodu a pilně sbíral zkušenosti důležité v té době pro filmového režiséra.

Ve většině případů byl i scénaristou a producentem svých filmů. Řada z nich je dnes již takřka zapomenuta s vyjímkou těch, ve kterých hrál Douglas Fairbanks Sr. Za nejznámější z této početné řady jsou pokládány filmy Bláznivý sňatek /Matrimaniac/, Fairbanks banditou /Heardin South/, Bouřlivák /Modern Musketeer/, natočených v rozmezí let 1916 až 1918.

V roce 1922 vznikl pod Dwanovým režijním vedením nejznámější z těchto filmů Robin zbojník /Robin Hood/. Významná byla také řada filmů, které Dwan natočil se známou Glorií Swanson, jako filmy Děvče v davu /Manhandled/, Dcera cizinecké legie /The Wages of Virtue/, Boj o milence /Stage Struck/, mezi lety 1923 až 1925.

Od roku 1926 točil Dwan převážně komerčně společenské filmy, které měly často průměrnou úroveň, ale odpovídaly požadavkům filmové veřejnosti. Některé jsou dosud editovány na DVD, jako Slamění vdovci /Summer Bachelors/, Eldorádo milionářů /The Joy Girl/. S příchodem zvukového filmu se zdálo, že Dwan bude následovat osud mnohých svých kolegů, kteří se nedokázali přizpůsobit složitostem zvukového filmu.

Nestalo se tak a Dwan řadou svých filmů z konce dvacátých let minulého století prokázal, že je připraven přijímat technický pokrok a naopak jej využívat pro zvýšení uměleckého účinku svých filmů. V roce 1929 natočil poslední němý film s Douglasem Fairbanksem Sr., Železná maska /The Iron Mask/, aby již v následujícím roce 1930 natočil svůj první zvukový film, a to velmi úspěšnou společenskou komédii Záletná vdovička /What a Widow!/ opět s Glorií Swanson.

Dwan též jako režisér působil v Anglii a po návratu obsadil do svého prvého filmu Heidi /1937/ a následujícím filmu Na slunné farmě /Rebecca of Sunnybrook Farm - 1937/ i dětskou filmovou hvězdu Shirley Temple. Další filmy natočené Dwanem jsou jeho další vývojovou etapou, když se zaměřil na výpravné pojetí filmu a akční westerny, jako byl bv roce 1939 natočený film Město ztracených /Frontier Marshall/.

V roce 1949 režíroval vyjímečný film s válečnou tématikou V pískách Iwo Šimy /Sands of Iwo Jima - 1949/ s hlavním hrdinou Johnem Waynem. V roce 1956 překvapil Dwan dalším westernem Hranice řeky /River´s Edge/, do kterého obsadil Anthonyho Quinna a Ray Millanda. Posledním filmem dlouhé umělecké kariéry Allana Dwana byl fantaskní thriller Nejnebezpečnější žijící člověk /Most Dangerous Man Alive/, natočený v roce 1961.

Úspěšný režisér, scénarista, též příležitostný herec na počátku své profesní dráhy Allan Dwan, zemřel v roce 1981 na selhání srdce ve věku 96 let.

ERKUL

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

27 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

ČT2 - Osudné léto 1683: Turci před b...

12:50 - 13:35

7 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:20 - 13:35

37 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:25 - 13:25

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Allan Dwan

Dwan Allan

Andrew Bloch

Bloch Andrew

Naposled navštívené:
Allan Dwan

Dwan Allan

Andrew Bloch

Bloch Andrew