Zari

Christa Tordy

Povolání:
Rodné jméno:
Anneliese Uhlhorn
Národnost:
Narození:
30.6. 1904, Brémy, Německo
Úmrtí:
28.4. 1945, Bad Saarow-Pieskow, Braniborsko, Německo (zabita sovětskými vojáky)
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Tato dnes již zapomenutá hvězdička německého němého filmu se v encyklopediích objevuje především kvůli svému tragickému osudu...

Christa Tordy, původně Anneliese Uhlhorn se narodila v Brémách poměrně zámožným lidem, kteří se zanedlouho odstěhovali do Wiesbadenu, kde chodila na střední internátní školu. Poté si prosadila vysokoškolská studia archeologie, dějin umění, filozofie a literatury v Berlíně a Mnichově - nic tedy nenasvědčovalo, že ji osloví divadelní či filmový svět. Náhodně se však r. 1925 objevila na studentském představení, kde doprovodu svého bratrance, herce Mady Christianse potkala známého režiséra Ludwiga Bergera a svět pohybujících se obrázků jí zřejmě učaroval. Rodiče byli zprvu pochopitelně proti, poté se však s dceřinou volbou smířili.

Pohledná brunetka však účinkovala v pouhých osmi filmech, které byly natočeny v letech 1926-28 - např. Jeho velký případ, Zpověď kaplana, Tajemství Ženevy nebo poslední snímek Cupid na lyžích. Potkala totiž o dvaadvacet let staršího Harry Liedtkeho (1882-1945), skutečnou hvězdu němého filmu. Během krátké doby si tohoto představitele většinou povrchních bohatých podnikatelů vzala a ze světa filmu se zcela stáhla. Liedtke i po sňatku točil dál, jeho novomanželka se stala ženou v domácnosti ve čtvrti bohatých, v Bad Sarrow. O jejich politických názorech není celkem nic známo, jisté však je, že ve 20. a 30. letech byl Liedtke jedním z nejvytíženějších herců, ročně točil i 10 filmů.

Konec 30. let se již nesl zcela v propagandě nacismu a filmových příležitostí s nástupem zvukového záznamu pro něj ubylo. Válku prožili manželé v relativním klidu, tragicky osudným se jim stal 28. duben 1945, kdy vojáci Rudé armády, postupující na Berlín, přepadli jejich dům. Podle časopisu Der Spiegel, č. 52 z roku 1949, byli oba zabiti sovětskými vojáky. Exhumace a následné ohledání obou těl bylo provedeno až v roce 1948 a mnohačetné zlomeniny v obličejové části a poranění mozkovny, svědčící pro zhmoždění mozku potvrdily dřívější výpovědi svědků, podle kterých herec bránil svou třetí manželku Christu Tordy před znásilněním a byl umlácen pivními lahvemi ve sklepě svého domu. Manželé jsou pochováni na hřbitově Waldfriedhof v Bad Saarow-Pieskowu.

Autor: Angelika2808

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - O korálových vílách (1983) [TV...

06:35 - 07:05

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Nové objevy v Pompejích

06:00 - 06:50

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Karate ovce (2022) [TV seriál]

06:15 - 06:40

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

06:30 - 06:50

5 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Christa Tordy

Tordy Christa

Naposled navštívené:
Christa Tordy

Tordy Christa