Zari

Ľubica Blaškovičová

Povolání:
Známá jako:
Ľuba Blaškovičová
Národnost:
Věk:
69
Narození:
16.8. 1955, Bratislava, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Slovenská herečka a režisérka Ľubica Blaškovičová, se narodila v roce 1955 v Bratislavě. Jejím otcem byl významný slovenský herec Dušan Blaškovič /1930-2001/. Od osmi let vystupovala v rozhlasovém dětském souboru Slovenského rozhlasu. Od roku 1970 pro Slovenskou televizi Bratislava dabuje filmy do slovenštiny. Do současné doby dabovala více jak dvě stovky hlavních postav.

Po absolvování střední školy vystudovala v letech 1974 až 1978 Vysokou školu múzických umění, obor činoherního herectví v Bratislavě. Po delší odmlce absolvovala v letech 1999 až 2000 specializační studium na Univerzitě M.Bela v Bánské Bystrici – zaměření na řízení a marketing mimovládních organizací. Ovládá anglický a ruský jazyk.

Od roku 1978 byla členkou činoherního souboru Štátného divadla v Košicích a hrála ve více než šedesáti rolích - v inscenacích Jeptiška, Jánošík podle Vivaldiho, Vítr v kořenech Sasafrasu, Naši furianti, Komik, Generální zázrak, Paní úsvitu, Žebrácká opera, Vrah je mezi námi aj.

Od roku 1988 do roku 1991 učila na košické Konzervatoři – obor herectví. Od roku 1998 jako podnikatelka řídila agenturu Teatro a byla manažerkou a koordinátorem Staroměstského divadla v Košicích. Souběžně vykonávala funkci ředitelky festivalu Evropských nezávislých divadel. V letech 1998 až 2001 přednášela jako externí profesorka na Ekonomickej uneverzite v Bratislavě: rétoriku - komunikaci a společenský protokol.

Od roku 1996 do současné doby upravuje dialogy pro dabing. L´ubu Blaškovičovou je možné vidět ve filmech – Zlatá réva /1977, rež. L´udovit Filan/ a Začiatok sezóny /1987, rež. Zoroslav Záhon/. Podílela se na řadě televizních inscenací. Získala za svou hereckou práci opakované ocenění Slovenského literárního fondu /4 x/: Mníška, Jánošík, Per Gynt, Generální zázrak. Jednou byla nominována na cenu J.Borodáča. Podílela se na řadě inscenací realizovaných na scénách slovenských divadel, jako jejich režisérka.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ľubica Blaškovičová

Blaškovičová Ľubica

Miyuki Suzuki

Suzuki Miyuki

Doba měděná

Doba měděná
Doba měděná

Naposled navštívené:
Ľubica Blaškovičová

Blaškovičová Ľubica

Miyuki Suzuki

Suzuki Miyuki

Doba měděná

Doba měděná
Doba měděná