Zari

Will Rogers

Povolání:
Rodné jméno:
William Penn Adair Rogers
Narození:
4.11. 1879, Oologah, Oklahoma, USA
Úmrtí:
15.8. 1935, Point Barrow, Aljaška, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
William Penn Adair Rogers, známější pod zkrácenou podobou svého jména Will Rogers byl americký estrádní umělec, populární filmový i rozhlasový herec, novinář a politický komentátor z počátku 20. století. Narodil se 4. listopadu 1879 v Oklahomě jako nejmladší syn zámožného rančera Clementa Vann Rogerse (1839-1911) a jeho ženy (1838-1890).

Oba jeho rodiče byli z části indiánského původu a Will o sobě vždy s hrdostí prohlašoval, že i on se nejméně z 1/4 Cherokee. Pocházel z osmi sourozenců, dospělosti se však mimo něj dožily jenom tři jeho starší sestry - Mary, Sallie a Maud. Když bylo Willovi 11 let, zemřela mu matka a otec, který se po dvou letech znovu oženil, jej poslal do internátní školy. Mladík sice byl dobrý student a vášnivý čtenář, ovšem striktní pořádek a přísné školní podmínky se mu brzo začaly zajídat. V sedmnácti letech dal proto veškerému studování vale a vrátil se na otcovu farmu, kde pracoval jako prostý kovboj. Takový bezstarostný život ale jeho otec zásadně neschvaloval, takže se Will raději vydal hledat štěstí jinam.

Byl výborný jezdec a od dětství uměl pracovat s lasem, takže zprvu pracoval jako gaučo (honák dobytka) v Argentině a později se nechal najmout na dobytkářskou loď, se kterou se dostal až do Austrálie a Jižní Afriky. Po návratu na americkou půdu se začal živit jako potulný estrádní umělec, jezdil rodeo a později vystupoval jako "indiánský kovboj" v "Texas Jack Wild West Circus". Díky své mrštnosti a ostrému jazyku si rychle získal přízeň diváků, což jej roku 1918 přivedlo až na newyorskou Madison Square Garden a následně i do Hollywoodu.

I tady mu štěstí přálo a po zdařilém debutu v Goldwynově "Laughing Bill Hyde", kde ztvárnil hlavní roli, se další nabídky jenom hrnuly: Takřka "přes noc" se stal hvězdou jak němého, tak později i zvukového filmu. Celkový jeho počet jeho snímků nakonec přesáhl 70 (z toho 48 němých) a roku 1934 byl dokonce zvolen nejpopulárnějším mužským hercem v Hollywoodu. Kromě herectví se Will Rogers zabýval také politikou, o které psal zasvěcené komentáře do novin a jako starosta Beverly Hills se aktivně účastnil prezidentské kampaně, ve které podporoval Franklina D. Roosevelta. Byl přesvědčeným demokratem a veřejně vystupoval za práva Indiánů i jiných národnostních menšin, nominaci na guvernéra Oklahomy však rozhodně odmítl.

V listopadu 1908 se (po osmileté známosti) oženil se svojí dlouholetou láskou Betty Blake, se kterou měl čtyři potomky - dcerku Mary a tři chlapce (Willa (v dospělosti rovněž budoucího herce), Freda a Jamese). Mezi jeho velké koníčky patřilo cestování, k němuž často využíval letectví. Propadl mu hlavně po osobním seznámení s legendárním Charlesem Lindberghem a létání se pak stalo doslova jeho vášní. Považoval za nejrychlejší a nejbezpečnější způsob dopravy a na cesty za svými reportážemi i na umělecká turné s oblibou vyrážel jako pasažér malých poštovních letadel. Schoulený mezi pytli a krabicemi koncipoval své proslovy nebo neúnavně ťukal do klávesnice přenosného psacího stroje.

Osudnou se mu však stala nabídka jeho přítele, pilota Wiley Posta, který jej v létě roku 1935 pozval ke zkušebnímu letu nad Aljaškou. 15. srpna 1935, krátce po odletu z Point Barrow, se jejich se hydroplán zřítil do moře a oba muži v jeho troskách našli okamžitou smrt.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - nevysílá se

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:10 - 05:30

13 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

28 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

13 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Will Rogers

Rogers Will

Naposled navštívené:
Will Rogers

Rogers Will