Zari

Markéta Kyliánová

Povolání:
Rodné jméno:
Markéta Peštová
Známá jako:
Rita-Rita
Národnost:
Narození:
28.3. 1912, Przemysl, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
12. 2016
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Víte, kdo je Rita-Rita? Toto exotické umělecké jméno přijala svého času za své půvabná tanečnice Markéta Kyliánová, drobná kráska, jejíž jiskra nevyprchala ani dnes, kdy paní Markéta slaví neuvěřitelných sto let…

Paní Markéta se narodila v Przemysli v Haliči 28. března roku 1912. Zasvěcení milovníci prvorepublikových filmů si jistě spočítají, že byla o měsíc a jeden den mladší nežli „diblíkovská“ herečka černobílé éry Nataša Gollová. Markétin tatínek byl štábním kapitánem, ovšem i vedle svých vojenských povinností nezapomínal na umění, miloval hudbu a sám také skládal vlastní kusy. Umělecké sklony své dcerky doslova vítal a podporoval rozvoj jejího talentu. Taneční nadání bylo nepřehlédnutelné, vždyť již v útlém věku osmi let tančila malá Markétka na scéně opavského divadla v baletu „Pohádka o Honzovi“.

Odbornou taneční průpravu získala Markéta u skutečného mistra svého oboru Achilla Viscusima a ve svých deseti letech absolvovala turné spolu s rodiči s dvouhodinovým programem. Mezi její pedagogy patřila také slavná primabalerína Jelizaveta Nikolská. Rita-Rita, jak si brzo Markéta začala říkat, byla krásná, noblesní, vznešená, tančila jako víla a každý ples, na němž se objevila, zůstával doslova ve stínu jejího tanečního umění. Mladá umělkyně byla dokonce v roce 1935 angažována jako sólová tanečnice Velké operety. Zde tančila např. v Lehárově „Giudittě“. V roce 1937 pak odjíždí krásná Rita-Rita do Holandska se skupinou Marty Aubrechtové. Nevšední talent a oslnivý vzhled zapůsobily na holandské publikum natolik, že hned po prvním vystoupení získala Markéta angažmá. Setrvala zde dva roky.

Když se Rita-Rita vrátila z Holandska do své vlasti, bylo to již v době okupace. Do života mladé ženy vstoupila láska a ona se v r. 1942 provdala za JUDr. Václava Kyliána. Pan doktor Kylián si nepřál, aby umělecká kariéra jeho choti i nadále pokračovala, je ovšem nutno dodat, že paní Markéta si přála mít rodinu, velmi toužila po dětech a tudíž svého rozhodnutí nelitovala. Její manželský život byl harmonický a se stejnou oddaností, s jakou se věnovala tanečnímu umění, se věnovala i své budoucí rodině. Manželé Kyliánovi měli dva syny – v roce 1945 se narodil Jan, později čs. armády, roku 1947 pak přišel na svět druhý syn Jiří, jenže kráčel ve šlépějích své maminky jako tanečník a choreograf.

Neuvěřitelně charismatická dáma, jakou paní Markéta Kyliánová bezesporu je, zůstává po celý život věrná tanečnímu mistrovství jako divák, nevynechává téměř žádnou baletní premiéru a není bez zajímavosti, že významnému životnímu jubileu této umělkyně je věnována premiéra baletu Národního divadla – „Šípková Růženka“.

ZDROJ: Národní divadlo, březen 2012, číslo 7, str. 17

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:00 - 14:50

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

14:00 - 15:00

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

29 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

49 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Markéta Kyliánová

Kyliánová Markéta

Inside

Inside
Inside

Naposled navštívené:
Markéta Kyliánová

Kyliánová Markéta

Inside

Inside
Inside