Zari

Hans Moser

Povolání:
Rodné jméno:
Johann Julier
Národnost:
Narození:
6.8. 1880, Vídeň, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
19.6. 1964, Vídeň, Rakousko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Rakouský herec Hans Moser, vlastním jménem Johann Julier, se narodil 6. 8. 1880, jako čistokrevný Vídeňák, ještě v době Rakousko-uherské monarchie. Svým vídeňským dialektem byl okouzlující, ale jak Němci, tak i Rakušané si často stěžovali, že mu moc dobře nerozumí. Moser hrával prosté lidi ať číšníka, kočího, domovníka, obchodníka, ale vždy hrál poctivého, morálního a čestného člověka, který vždy v těžké situaci zachová chladnou hlavu, a pomůže v rozhodující situaci vyřešit všechny problémy. Jeho doménou však byly hlavně komedie.
Moser byl čestný i ve svém osobním životě. Po nástupu nacizmu měl i on, právě tak jako herec, kolega, Theo Lingen problém. Jeho manželka Blanca Moser - Hirschlerová, byla židovského původu, a Moser se odmítl s ní rozvést, jak mu bylo téměř přikázáno, i když tím byla podmíněna jeho další umělecká činnost. To, že mu tehdejší režim dovoloval hrát, bylo jen z důvodu jeho obrovské popularity. Jeho žena nakonec vyřešila situaci sama. Uprchla do Maďarska, kde se až do konce války ukrývala pod cizí identitou, a po válce se manželé znovu sešli v osvobozeném Rakousku.
Během své dlouhé kariéry, hrál od roku 1921, se objevil ve 150 rakouských a německých filmech, hrál v divadle a později i televizi. Moser miloval hudbu, a proto se vždy snažil v každém filmu zazpívat alespoň popěvek, nebo písničku hlavně o své milované Vídni. Jeho oblíbenými kolegy, se kterými si rozuměl, a to nejen na scéně, ale i v soukromí byli – Theo Lingen, Paul Hörbiger, Oskar Sima, a Annie Rosar.
Uvádím jen několik filmů z jeho poměrně bohaté filmografie - Die Stadt ohne Juden - The City Without Jews – Město bez židů 1924, podle románu Huga Bettauera, Red Heels 1925, Himmel auf Erden - Nebe na zemi 1935, Opernball, Anton, der Letzte - 1939, Růže z Tirol - Rosen in Tirol 1940, Wiener G'schichten - Vienna Tales – Příběhy z Vídně 1940, Abenteuer im Grandhotel -1943, Schrammeln – 1944.
Po válce - Der Hofrat Geiger - 1947 , Jetzt schlägt's 13 - 1950, Hallo Dienstmann - 1952, Opernball – 1956, Hallo Taxi! – 1958, Netopýr – Die Fliedermaus – 1962, a nebo – jeho poslední film - Povídky z vídeňského lesa - Geschichten aus dem Wienerwald v roce 1964.
Krátce nato dne 19. 6. 1964, Hans Moser umírá ve věku 83 let. O jeho přetrvávající popularitě svědčí mimo filmy pro pamětníky vysílané často v TV i fakt, že je často imitován v zábavných pořadech i velmi mladými baviči.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
+1964;

Životopis (biografie) / Informace:
+1964;

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hans Moser

Moser Hans

Naposled navštívené:
Hans Moser

Moser Hans