Zari

Ondřej Biravský

Povolání:
Národnost:
Věk:
36
Narození:
7.6. 1988
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, hudebník, skladatel a zpěvák Ondřej Biravský je také zdatným sportovcem a to tělem i duší, neboť se sám počítá k milovníkům všech sportovních odvětví. O. Biravský je bratrancem hudebníka Otto Wankeho.

Ondřej Biravský získával své první zkušenosti s divadlem v literárně dramatickém oddělení znojemské Základní umělecké školy a po jejím absolvování nastoupil ke studiu brněnské Konzervatoře. Silné charisma a nesporný umělecký talent již během studentských středoškolských let zabezpečily Biravskému několik příležitostí předvést se na jevištích brněnských divadel a proto po ukončení uměleckého vzdělání nastoupil do stálého angažmá u Divadla Polárka, kde se vyjma herecké profese věnuje čím dál víc také činnosti hudebníka, skladatele a zpěváka. Biravský skutečně není jen činoherním hercem. O univerzálnosti Ondřejova talentu se mohli přesvědčit i návštěvníci Městského divadla Brno, kde se objevil coby člen Lazarovy družiny ve stejnojmenném původním autorském muzikálu P. Ulrycha a S. Moši na motivy Vančurovy Markéty Lazarové nebo ti, kteří na scéně brněnského Národního divadla viděli de Beaumarchaisovu Figarovu svatbu, v níž se zhostil role Paca. V současnosti můžeme Biravského na prknech, co znamenají svět vidět v brněnské Polárce v dvojroli samolibého a poté napraveného Ivana, respektive tupého Saši v adaptační inscenaci známého Mrazíka z tvůrčí dílny dvojice Krchňáková & Sopuch; v postavě kladného Michala z Čarodějova učně dua Krchňáková & Maceček nebo jako bájného hrdinu Thésea ze Starořeckých bájí a pověstí v úpravě Hany Mikoláškové. Ondřej návštěvníky Polárky nyní také okouzluje též coby profesor Rybný v představení H. Mikoláškové Kutilové aneb Jak se staví dům či dojímá v postavě beznadějného Optimisty ze Sikorovy adaptace Verneova příběhu Zmatku nad zmatek. „Ondřej Biravský dokáže vždy výborně odhadnout situaci, prosazuje se i jako nadějný skladatel hudby a všechny ohromuje svou vytrvalostí, která mu vydržela od dob, kdy o místo v Polárce usiloval;“ je psáno na oficiálním webu divadla a doufejme, že mu síla a energie, ať herecká či hudebnická vydrží i do dalších let.

Ondřej Biravský má za sebou již první zkušenost s prací před filmovou kamerou, neboť svůj debut si odbyl ve filmu Jméno režiséra J. Nováka. Vzhledem k sympatickému zjevu i značnému Ondřejovu mládí lze s jistotou očekávat, že mu film či televize v budoucnu přinese zajímavé role, popřípadě i možnost uplatnit se s jinou tvůrčí prací. Z pódií divadelních i hudebních na to zaděláno Biravský jistě má.

Ondřej Biravský si v poslední době čím dál více upevňuje i svou pozici na hudebním trhu., vždyť coby skladatel má na svém kontě hudbu k představení Nikita! (brutální) z repertoáru olomouckého divadla Tramtarie a mimo to stává na pódiu jako zpěvák kapely Osťak. Vyjma všech hudebnických činnosti baví Ondřeje stále také hrát na kytaru, na klavír nebo na bicí.

Divadlografie (skladatelská): 2o11 – Vladislav Kracík & Konrád Popel: Nikita!(brutální); …

Divadlografie (umělecká): 2oo6 – Pierre Augustin Caron de Beaumarchais: Figarova svatba (Paco); 2oo7 – Petr Ulrych & Stanislav Moša & Vladislav Vančura: Markéta Lazarová (člen Lazarovy družiny); 2oo8 – Peter Shaffer: Equus (kůň); 2oo9 – Bronislava Krchňáková & Jakub Maceček: Čarodějův učeň (Michal); Bronislava Krchňáková & Michal Sopuch: Mrazík (Ivan / Saša); 2o1o – Hana Mikolášková Starořecké báje a pověsti (Théseus); 2o11 – Hana Mikolášková: Kutilové aneb Jak se staví dům (prof. Rybný); Roman Sikora & Jules Verne: Zmatek nad zmatek (Optimista); …

zdroj: Daniel Rubeš - Lexikon osobností české a slovenské kultury

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

14 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

9 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

4 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ondřej Biravský

Biravský Ondřej

Naposled navštívené:
Ondřej Biravský

Biravský Ondřej