Zari

Reginald Owen

Povolání:
Rodné jméno:
John Reginald Owen
Národnost:
Narození:
5.8. 1887, Wheathapstead, Anglie, Velká Británie
Úmrtí:
5.11. 1972, Boise, Idaho, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Anglický herec, muž mnoha tváří, ale především těch charakterních a solidních, tak to byl John Reginald Owen, který se narodil v předminulém století dne 5. 8. 1887 ve Velké Británii ve Wheathampstead, Hertfordshire.

Studoval v Londýně na akademii dramatického umění u Sira Herberta Tree, a již jako 18-ti letý debutoval na divadelní scéně v roli Romea. Hrál především na scéně londýnských divadel. Za I. světové války bojoval na frontě. Po válce se rozhodl zkusit štěstí v zámoří, a po příchodu do New Yorku se okamžitě se svými referencemi uchytil na Broadwayi, kde vystupoval do roku 1924. Poté pracoval v radiu a na scéně divadla v New Yorku.

S nadějí, že by se mohl uplatnit u filmu, odjel do Hollywoodu v roce 1928 a o rok později debutoval ve filmu The Letter. Z těch větších, vedlejších rolí stojí pochopitelně za zmíňku příjemná spolupráce s Basilem Ratbohnem, který hrál Holmesa, když vytvořili nezapomenutelnou dvojici v sérii příběhů podle Sira Artura Conana Doyla - Sherlock Holmes, od roku 1932, kdy si zahrál rozšafného Dr. Watsona. Jak praví pořekadlo, …nikdy není malých rolí – ale jen malí herci, takže i když tyto malé role hrál, vždy na sebe svým pojetím a hereckým umem upozornil.

Ve filmech ve kterých hrál se setkával se širokou plejádou krásných hereček, takže můžeme říci, že hrál s Jean Harlow, Joan Crawford, Barbarou Stanwyck, Jeanette MacDonald, nebo Elizabeth Tailor.

Reginald Owen byl třikrát ženatý – poprvé s Angličankou Lydiou Bilbrook 1908 -1923, s divadelní herečkou Harold Austin od roku 1930 – 1956, a měli spolu dve děti, a poslední, třetí manželkou byla Barbara Haverman od roku 1956 – 1972.

Pokud bychom chtěli být poněkud v obraze, a dozvědět se, ve kterých filmech hrál, tedy jen namátkou z jeho bohaté filmografie – přesně 142 filmů: Královna Kristýna, Nana, The Bishop Misbehaves 1935, Rose-Marie 1936, Madame X a Personal Property 1937, Lady Be Good 1941, Tarzan Secret Treasure – 1941, Mrs. Miniver a I Married an Angel oba 1942, Madame Curie 1943, The Canterville Ghost 1943, National Velvet 1944. Po válce např. Denník komorné – 1946, nebo si zahrál o několik let později admirála Booma ve slavném muzikálu Mary Poppins 1964 s Julii Andrews v hlavní roli.

Vrátil se také na Broadway, a poddílel se jako producent hry - Funny Thing Happened v roce 1972. Jeho posledním filmem byl film - Topper Returns 1972, a další TV seriál - McCloud. Reginald Owen zemřel ve věku 85 let dne 5. 11. 1972, v Boise v Idaho, na infarkt.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Reginald Owen

Owen Reginald

V hlavní roli Gustáv Husák

V hlavní roli Gustáv Husák

Naposled navštívené:
Reginald Owen

Owen Reginald

V hlavní roli Gustáv Husák

V hlavní roli Gustáv Husák