Zari

Michelle Yeoh

Povolání:
Rodné jméno:
Yeoh Choo-Kheng
Známá jako:
Michelle Khan / Ziqiong Yang / Chi-King Yeung
Národnost:
Věk:
62
Narození:
6.8. 1962, Ipoh, Perak, Malajsie
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michelle Yeoh [vyslovuje se jo] se narodila jako Yang Zi Chong v hornickém městečku v západní Malajsii v roce tygra. Nejprve mluvila Anglicky a malajsky, až poté se naučila čínsky a kantonsky. Od 4 let chodila na balet a jako teenagerka se přestěhovala do Londýna, aby mohla studovat na královské akademii.
Po krátké taneční kariéře vyhrála Miss Malaysia a Miss Moomba v Melbourne - to bylo v 80. letech.

Její první práce před kamerou byla reklama s Jackie Chanem v roce 1984. V roce 1985 zčala spolupracovat s firmou D&B Films z Hong Kongu na akčních filmech. Nejprve vystupovala pod jménem Michelle Khan, později Michelle Yeoh. Nikdy nedělala bojová umění, vždy se spoléhala na své taneční začátky a tvrdý trénink s trenéry, kteří ji připravovali na bojové scény. Stále používá spoustu tanečních figur. Většinu scén točí sama, proto byla také mnohokrát zraněna.
Ironií je, že jedna z nejlépe placených asijských hereček stále neumí číst čínsky, proto potřebuje někoho, kdo jí scénář přečte.

V roce 1988 se provdala za manažera D&B Films Dicksona Poona a dala si v natáčení pauzu. V roce 1992 se rozešli, ale jsou si velmi blízké s jeho druhou ženou a kmotrou jejich dcery.

Když se vrátila k hraní, stala se v Číně velmi populární a známou - mimo jiné svými rolemi v bondovce Tomorrow Never Dies (1997) a Tygr a drak (2000). V roce 1997 byla zvolena časopisem People mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.
Odmítla roli v Matrixu (1999).
Vlastní produkční společnost Mythical Films a pro roli ve filmu The Touch (2002) trénovala s Shen Yang v týmu akrobatů. Doufá, že její společnost objeví mnoho nových talentů a že si sama ještě zahraje v mnoha filmech, které budou kombinovat jak bojové scény tak duchovní témata. Je zároveň jedinou ženskou hvězdou, hrající po boku Jackieho Chana, která provádí své vlastní akrobacie a je velmi úspěšná.

V současnosti je podruhé vdaná za Jeana Todta, ředitele týmu Ferrari F1.
V roce 2001 jí byl udělen čestný malajský titul "Dato", což je něco na způsob britského rytíře.

Autor: efCZa

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michelle Yeoh

Yeoh Michelle

Naposled navštívené:
Michelle Yeoh

Yeoh Michelle