Zari

Sessue Hajakawa

Povolání:
Rodné jméno:
Kintaro Hayakawa
Známý jako:
早川 雪洲
Národnost:
Narození:
10.6. 1889, Minamibōsō, prefektura Čiba, Japonsko
Úmrtí:
23.11. 1973, prefektura Tokio, Japonsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Japonský rodák, později americký občan, a znovu, na sklonku života Japonec – herec Sessue Hayakawa, vlastním jménem Kintaro Hayakawa se narodil dne 10. 6. 1889 v Nanaura – Chiba v Japonsku do rodiny guvernéra Chiba, prefekta v Japonsku. Jeho otec patřil k vojenské šlechtě, patřil mezi samuraje, ale Sessue zběhl z vojenských studií a proti otcově vůli se vrhl na divadelní, hereckou kariéru. Jeho partnerkou, která mu hodně v jeho začátcích pomáhala byla hvězda Sada Yacco. Za čas odjel do Evropy, kde studoval klasiku, a poté se vrátil do Japonska, kde prezentoval díla Williama Shakespeara, jako byl v jeho vlastním překladu dramatický příběh OTHELO, nebo práce Henrika Ibsena a další. Svá díla prezentoval v dramatické společnosti divadla Imperiál v Tokiu.

Během turné po USA v roce 1913, ho legendární producent a režisér Thomas H. Ince výzval, aby začal hrát ve filmu. Pochopitelně jak jinak než exotické postavy, především darebáky.

Debutoval v němém filmu ve THE WRATH OF THE GODS v roce 1914 a TYPHOON. Stal se prvním Asijcem, který se stal hvězdou amerického filmového průmyslu. V tom samém roce se oženil s herečkou Tsuru Aoki 1914 - 1961, do její smrti, a rok na to jej již smluvně zaměstnává ve filmu – CHEAT - Cecil B.DeMille a film se stal trhákem. Sessue se stal oblíbencem amerických fanynek. Až do roku 1920 patřil mezi nejlépe placené herce Hollywoodu. Jeho častým protihráčem byl herec Jack Holt.

Hayakawa si založil vlastní produkční společnost, Haworth Pictures a produkoval filmy s asijskou tématikou. Hlavní role zde hrávala především, jak jinak jeho pohledná manželka Tsuru Aoki, která se brzy také stala velice populární. Filmy se zabývaly asimilací, přistěhovalectvím, životem v Americe a také rasovou nesnášenlivostí. Bohužel, žádný z nich se údajně nezachoval.

Na počátku třicátých let je jeho práce v USA na sestupu a tak se rozhodl přestěhovat zpět do Japonska, ale ani zde se mu nepodařilo navázat alespoň na divadelní úspěchy a tak po dlouhém přemýšlení nad nabídkou francouzských ateliérů odjíždí s manželkou do Francie, kde V roce 1924 hrál ve filmu - La Bataille, který se stal populárním melodramem okořeněný bojovým uměním. Poté to byl film Oddanost v roce 1924, a v Anglii hrál v tom samém roce ve snímku - The Great Prince Shan.

V roce 1931 se Hayakawa vrátil do k Hollywoodu, aby zpracoval námět DCERA DRAKA, a pomohl tak začínající herečce Anně May Wong. Bohužel zvukový film se stal jeho nepřítelem, protože odhalil jeho silný přízvuk a film měl velmi slabý ohlas. Opět odcestoval do Japonska, a pak Francie, kde natočil pod režií Maxe Ophülse v roce 1937 - YOSHIWARA a v remaku THE CHEAT si zopakoval svou roli z němého snímku po dvacíti letech.

Po ukončení II. světové války se na něj opět usmálo štěstí a začíná znovu natáčet vedle hereckých kolegů jako Humphreye Bogarta v TOKYO JOE, nebo Claudette Colbert - THREE CAME HOME. Do paměti diváků se zajisté dobře zapsal rolí surového a pedantského velitele zajateckého tábora - MOST PŘES ŘEKU KWAI, za který získal nominaci na Oscara, a nominaci na nejlepší herecký výkon v Golden Globe. David Lean, který film režíroval zdůraznil především souboj vůlí mezi plukovníkem Saito a Alecem Guinnesem, který hrál plukovníka Nicholsona, velitele zajatců. Film získal ještě další dva Oscary – pro Leana za režii a Guinnese za hlavní roli.

Hayakawa se pravidelně objevoval až do roku 1966 před kamerou, než se rozhodl odejít do důchodu a vrátit se do Japonska. Jeho dalším krokem se k údivu mnoha kolegů stal vstup mezi budhistické mnichy – stal se Zenem (knězem), který však dával soukromé hodiny herectví.

Sessue umírá ve věku 90 let na mozkovou příhodu v Tokyu dne 23.11.1973.
Na svém hereckém kontě měl 105 filmů.

Marta Holubová-Clara Bow

Autor: clara.bow

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

50 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

80 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

20 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

10 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Sessue Hajakawa

Hajakawa Sessue

Patrick Doyle

Doyle Patrick

Návrat klokanů

Návrat klokanů

Naposled navštívené:
Sessue Hajakawa

Hajakawa Sessue

Patrick Doyle

Doyle Patrick

Návrat klokanů

Návrat klokanů