Zari

Joel Silver

Povolání:
Národnost:
Věk:
72
Narození:
14.7. 1952, South Orange, New Jersey, USA
Životopis (biografie) / Informace:
Joel Silver se narodil 14. 7. 1952 v South Orange, v New Jersey.Je to hlučný, rychle mluvící a neúnavný producent. Je symbolem Hollywoodu již od 80. let a patří mezi nejmocnější producenty světa. Kariéru začínal jako "associate producer" ve společnosti Lawrence Gordona, kde se dobře zapsal hned svým prvním filmem.

Byl to snímek „The Warriors“ (1979) Waltera Hilla s Michaelem Beckem. Film se stal hitem a vzhledem k násilí a akci se stal brzy v USA kultovní podívanou.Silver tyto filmy vždycky vyhledával a navíc se mu s Hillem dobře spolupracovalo.Na Hillově dalším filmu 48 hodin, kde Joel Silver objevil Eddie Murphyho, kterého obsadil po boku Nicka Nolteho. Film vydělal v amerických kinech v roce 1982 neuvěřitelných 76 milionů dolarů a ohromné peníze vydělal na nosičích a televizních právech. V té době byl sice ještě zaměstnancem u Gordona, ale začínal pomýšlet na vlastní kariéru.

V Hollywoodu ho však filmaři znali velmi dobře.Jeho výstupy byly pověstné – řev a rozbité nosy ho minimálně v historkách provázely na každém kroku. Jeho prvním samostatným filmem bylo „Komando“ z roku 1985 s Arnoldem Schwarzeneggerem, které natočil pro studio Fox na doporučení Lawrence Gordona. Film s rozpočtem 10 milionů dolarů byla akční jízda nasazená na nepříliš dobré datum premiéry.Přesto film vydělal celosvětově 57,5 milionů dolarů a Silver Silver se hned svým prvním filmem na svoje triko pořádně vytáhl.

Akční thriller s názvem „Smrtonosná zbraň“ z roku 1987 je kombinací hned několika žánrů – kriminálního příběhu, rodinného dramatu, psychologického filmu a komedie zabalené do hávu vysokooktanové akce. Diváci vzali kina doslova útokem a Silver produkoval všechna pokračování (1990, 1992, 1998), které dohromady vydělaly doslova jmění.

Pro Fox se pak Silver podílel v koprodukci na problémovém natáčení širokoúhlého kultovního „Predátora“ (1987) Johna McTiernana, který byl jeho prvním vysokorozpočtovým projektem. Natáčení bylo nesmírně komplikované i kvůli Silverovi, který poněkud podcenil natáčení v džungli. Film s rozpočtem 18 milionů dolarů vydělal celosvětově přes 98 milionů jenom v kinech a Silver věděl jediné, že do džungle už nechce.Pro produkci dvojky (režie se ujal Stehen Hopkins) nakonec zvolil město a když neměla komerční úspěch, tak celou sérii hodil přes palubu.

Silver s McTiernanem znovu spojili své síly v kasovním trháku „Smrtonosná past“, kterou také provázelo mnoho scénáristických rozepří.Willisova slavná kariéra byla plně zažehnuta neboť snímek vydělal 137,4 milionů a film si vedl u kritiků velmi dobře. Produkoval ještě úspěšnou dvojku (režie Renny Harlin), ale trojka měla podmínku od McTiernana, že se na ní Silver nebude podílet a bylo rozhodnuto.

Produkci tak přebral za Silvera Andrew G. Vajna. Režisér Zemeckis a producent Silver (v roce 1999 založili společnost Dark Castle, kde si začali produkovat levné horrory) spolupracovali na poli celovečerního filmu a vyplodili kultovní „Poslední skaut“ z roku 1991 v režii známého Tonyho Scotta a podle scénáře Shanea Blacka. Film však neskončil okamžitým komerčním úspěchem a Silver se spřáhnul se Sylvesterem Stallonem.

Doplnil tak trio akčních ikon, s kterými natáčel. Jejich první spolupráce „Demolition Man“ (1993) sice vydělala, ale hitem přímo nebyla. Silver koupil scénář bratří Wachowských k filmu „Nájemní vrazi“ (1995).Jenže Stallone začal do scénáře fušovat a bylo vymalováno.Wachowští své jméno nestáhli z titulků jen díky tomu, že jim Silver slíbil, že příští scénář pořádně vyřeší již ve smlouvách.A oni mu uvěřili.

Silver totiž následujícímu projektu věnoval 4 roky života. Sháněl nejlepší trikaře, pomáhal s výstavbou ohromných ateliérů v australském Sydney, kde chtěl film točit a sequely svých megahitů a pár snadno zapomenutelných akčňáků sledoval spíše z povzdálí a ani podrazy kolem „Smrtonosné pasti 3“ mu nevadili.Věděl, že filmem, který točí si staví svůj kinematografický pomník. Tím filmem nebylo nic menšího než „Matrix“ (1999).

Precizně připravené akční scény, zpomalené záběry (jež dostaly název bullet time), futuristické oblečení, zkrátka naprosto něco nového, neokoukané a zatraceně COOL.K tomu spoustu drsné hudby. Matrix znamená opravdový filmařský průlom pro akční film konce 20. a začátku 21. století a Joel Silver dokázal, že je v rámci produkce filmový vizionář.Silver produkoval následně celou trilogii, ale další díly točil již v L.A, kde nechal pro druhý díl dokonce vybudovat část dálnice, kterou dnes pronajímá kolegům filmařům.

Silver nicméně na Austrálii nezanevřel, protože tam začal natáčet akční filmy, kterými chtěl přímo konkurovat akčním monstrprodukcím Jerryho Bruckheimera.V roce 2000 dostal také telefonát od Stevena Seagala.Ten mu totiž hrál za symbolický honorář ve filmu "Boeing 747 v ohrožení" s tím, že mu Silver pomůže v kariéře, kdyby byl v úzkých.A Silver slovo splnil v Seagalově labutí písni "Exit Wounds" (2001), která se s 33 milionovým rozpočtem několikrát bez problémů vrátila.Téhož roku 2001 spolupracoval s režisérem Dominicem Senou na thrilleru „Swordfish: Operace Hacker“ s Hugh Jackamanem, Johnem Travoltou a Hale Berry, který byl přijat rozporuplným dojmem.

Výrazným titulem v Silverově kariéře je také film "V jako Vendetta" (2006), kde pomohl v kariéře Jamesi McTeaguovi, který je dnes jeho dvorním režisérem a podílel se i na režii trilogie „Matrix“.V roce 2009 spolupracují na filmu "Ninja Assassin".

Silver produkuje mnoho dalších snímků, které svou kvalitou někdy neuspějí.V roce 2008 se opět schází se sourozenci Wachowskými a produkuje jejich hraný anime „Speed Racer“.I přes pozitivní kritiky film v kině příliš nevydělal a stal se z něj propadák. Jeho posledním zásadním úspěchem je odstartování série o „Sherlocku Holmesovi“. Jeho další chráněnec Robert Downey Jr. mu dluží za mnohé, protože to byl právě Silver, který mu dával neustále role ve svých filmech, i když byl silně závislý na drogách. „Sherlock Holmes“ je tak šťastným zakončením další kapitoly v Silverově kariéře, protože je to právě on, který si kolem sebe drží partu věrných spolupracovníků.

Autor: Langley

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Joel Silver

Silver Joel

Dana Atwood

Atwood Dana

Naposled navštívené:
Joel Silver

Silver Joel

Dana Atwood

Atwood Dana