Zari

James Newton Howard

Povolání:
Známý jako:
James Howard Newton
Národnost:
Věk:
73
Narození:
9.6. 1951, Los Angeles, Kalifornie, USA
Životopis (biografie) / Informace:
James Howard mohl už odmala rozvíjet svůj hudební talent díky péči babičky, bývalé koncertní houslistky. Po maturitě studoval hru na klavír na Západní hudební akademii v Santa Barbaře a pokračoval na hudební fakultě Jihokalifornské univerzity (USC). Nakonec u něho převážila záliba v současné populární hudbě a šance využít neprozkoumané možnosti syntezátoru. Hrál v několika rockových kapelách a v polovině 70. let se uplatnil jako klávesista v doprovodné skupině Eltona Johna. Od 80. let působil jako skladatel, aranžér a producent pro řadu hudebních interpretů (mj. Neil Diamond, Olivia Newton-Johnová, Diane Rossová, Barbra Streisandová, Cher, Eric Clapton, Randy Newman, Rod Stewart).

Zanedlouho se uplatnil v Hollywoodu a stal se jedním z nejvyhledávanějších skladatelů hudby k žánrově různorodým filmům. Nejčastěji spolupracoval s režiséry Lawrencem Kasdanem a M. Nightem Shyamalanem. Zatím má šest oscarových nominací za hudbu (Pán přílivu, Uprchlík, Svatba mého nejlepšího přítele, Vesnice, Michael Clayton, Odpor). Další dvě nominace na Oscara (a na Zlatý glóbus) obdržel za písně, Look What Love Has Done z komedie Junior a For the First Time z romantického snímku Báječný den. Nominovány na Zlatý glóbus byly rovněž hudební doprovody k remaku King Konga a k válečnému dramatu Odpor. Za soundtrack k Temnému rytíři obdrželi s Hansem Zimmerem Cenu Grammy. Pracoval také pro TV; složil hlavní témata k dramatickým seriálům Men (1989, Muži; nominace na Cenu Emmy), 2000 Malibu Road (1992), ER (1994-2009, Pohotovost – TV), za nějž byl podruhé nominován na Emmy, The Sentinel (1996-99, Ochránce – TV), The Fugitive (2000-01, Uprchlík – TV), Gideon’s Crossing (2000-01, Gideonova křižovatka), za nějž Emmy konečně získal, a hudební doprovod k šesté části minisérie From the Earth to the Moon (1998, Ze Země na Měsíc – TV). Jako autor vážné hudby debutoval v únoru 2009 symfonickou skladbou I Would Plant a Tree (Chtěl bych zasadit strom). Jeho celoživotní dílo bylo vyznamenáno Cenou Henryho Manciniho (2000), udílenou Americkým sdružením hudebních skladatelů, autorů a vydavatelů (ASCAP).
Druhou z jeho tří manželek byla herečka Rosanna Arquetteová (1986-88).

-mim-, Filmový přehled 2010/10

Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se jako James Howard, Newton si přidal ke své první sólové desce, aby nedošlo k záměně s jiným autorem. Na piano začal hrát již ve 4 letech a dodnes obdivuje klasiky – Čajkovskij, Brahms,Debussy, ale nejoblíbenější je Beethoven. Po absolvování střední školy pokračoval na Music Academy of the West v Santa Barbaře, kde studoval pod vedením klavírních učitelů Leona Fleishera a Reginalda Stewarta, později ještě na University of Southern California School of Music a formální vzdělání si definitivně dokončil studiem orchestrace pod vedením legendárního aranžéra Martyho Paiche, jenž se stal později dirigentem mnoha Howardových nahrávek. Jak sám vzpomíná, byl zamilovaný do hudby vážné, ale pokoušel se také psát hudbu jazzovou a pop. Byl členem rockové kapely Mama Lion jako klávesista a toto období považuje za zlom ve své kariéře jako profesionálního hudebníka. V roce 1974 vydal své první sólové album „James Newton Howard“. V letech 75 a 76 byl na turné s kapelou Eltona Johna jako druhý klávesista a s ní nahrál i několik alb, později také jako aranžér a dirigent. Tady začala jeho práce s velkým orchestrem. Stal se populárním a navíc se stále více věnoval psaní písní a hudební produkci. Psal pro osobnosti jako je Eric Clapton, Diana Ross, Cher, Barbra Streisand, Randy Newman a další.
V roce 1983 složil hudbu k filmu „Twilight Zone: The Movie“ legendární Jerry Goldsmith a požádal Howarda, aby jako syntezátorový specialista nahrál několik složitých klavírních partů. Tato zkušenost ho hodně ovlivnila.
O dva roky později dostal nabídku napsat hudbu ke komedii „Head Office. Jak sám říká: "Byl jsem tehdy opravdu vyděšený, protože jsem skutečně netušil, zda dokážu psát na pokyn. Pamatuji si, že jsem měl na komponování šest nebo sedm týdnů a hned na začátku jsem si tu práci zamiloval."
Větší zakázku dostal v roce 1987 od Michaela Hoffmana pro jeho film „Promised Land“ a jejich spolupráce trvá dodnes. Historické drama “Restoration” (1995) je považováno za jejich oboustranně nejvýznamnější a nejoceňovanější projekt. V roce 1990 byl nominován na BMI Film Music Award za „Pretty Woman“.
S režisérem a scénaristou Lawrencen Kasdanem navázal spolupráci v roce 1991 snímkem „Grand Canyon“ a jejich spolupráci lze označit za zatím nejplodnější (5 filmů).
Ve stejném roce se stal poprvé oscarovým laureátem, když ho Akademie ověnčila nominací za hudbu k filmu “The Prince of Tides”.
Soundtrack k “Temnému rytíři” spojuje dva z nejvýznamějších hudebních skladatelů dnešní doby - Hanse Zimmera a Jamese Newtona Howarda.

Dnes má Howard své vlastní studio (JNH Studios), které si nechal zřídit v roce 1997 v Santa Monice v Californii. Kromě vlastní tvorby také již několik posledních let příležitostně vypomáhá méně zkušenějším filmovým skladatelům.
Byl třikrát ženatý: poprvé s bubenicí Brie Brandt, manželství vydrželo 10 let. Necelé dva roky byl ženatý s herečkou Rosannou Arquette. V roce 1994 se oženil potřetí a s manželkou Sofií má dva syny

Autor: Blanche21

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Magnum (1980) [TV seriál]

09:00 - 10:10

53 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Nádherná Amerika

09:30 - 10:20

23 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

09:30 - 10:55

23 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití (2021) [TV se...

09:20 - 10:30

33 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
James Newton Howard

Newton Howard James

Naposled navštívené:
James Newton Howard

Newton Howard James