Zari

František Kmoch

Povolání:
Národnost:
Narození:
1.8. 1848, Zásmuky, Rakouské císařství
Úmrtí:
30.4. 1912, Kolín, Rakousko-Uhersko
Životopis (biografie) / Informace:
Český muzikant František Kmoch se narodil v Zásmukách u Kolína 1. srpna pohnutého roku 1848, kdy se Evropou šířila revoluční vlna. Kmochova otce Jakuba Kmocha, vysloužilého vojáka a domkaře, živilo krejčovské řemeslo a také trochu i lidového muzicirování na klarinet.

Rodiče Františka Kmocha žili, jak se tehdy říkalo, na psí knížku, tedy nebyli řádně sezdání. Kmoch a jeho sourozenci, bratři Antonín, Václav a Josef byli tak nemanželskými dětmi. K nápravě došlo až v listopadu roku 1855, když si jejich rodiče řekli navzájem ano.

Od dětství měl František Kmoch přirozený zájem o muziku, kterou měl doma z první ruky , když se otec Jakub procvičoval, a jak bylo později zřejmé, že doslova zdědil blízký vztah k dechové hudbě po otci. Hudbě se později učil u Václava Plačka.

Pro nedostatek peněz nemohl František pomýšlet na studium hudby na konzervatoři. K radosti rodičů absolvoval v letech 1864-68 kolínské reálné gymnázium, a protože v té době učitelské ústavy také poskytovaly důkladnou hudební přípravu, neváhal a odešel studovat na pražský učitelský ústav. Z ústavu odešel v roce 1869 a stal se postupně učitelem v Suchdole, Červených Pečkách a Solopyskách u Kolína.

Souběžně hrával jako houslista v mnoha místních kapelách. V roce 1871 se poprvé projevil jako kapelník, když si založil vlastní osmičlenný trubačský sbor. Časem jej rozšířil natolik, že se ze sboru stál soubor, přesněji kapela, která patřila kolínskému Sokolu. Kmoch byl v roce 1873 suspendován z důvodů neslučitelnosti výkonu učitelského povolání a hraní s kapelou po nocích. Kmoch se pak již výlučně živil jako kapelník a učitel hudby.

O Kmochově lásce k hudbě svědčí i to, že měl jako učitel bez definitivy roční služné 300 zlatých a jako kapelník měl sotva třetinu. Již kolem roku 1872 měl Kmoch sehranou dechovou kapelu a poměrně rychle se mu podařilo vykročit na cestu hudební slávy tím, že se pustil do komponování vlastních dechových skladeb. V dobách největší slávy měla Kmochova kapela až 70 členů. Prvního zlomového úspěch úspěchu dosáhla kapela při oslavách stého výročí narození Josefa Jungmana a položení základního kamene Jungmanova pomníku na dnešním Jungmanově náměstí v Praze. Národní listy se tehdy o výkonu Kmochovy kapely rozepsaly v jásavých tónech a zdůrazňovaly neuvěřitelnou přesnost a souhru hudby Sokola kolínského.

Stejně úspěšně se Kmochova kapela prosadila i v dalších ,městech a obcích Čech a Moravy a byla zvána i do zahraničí. Památné bylo setkání Kmochovy kapely s Leošem Janáčkem v roce 1882 v Brně. Mimo vlast vystupovala Kmochova kapela poprvé v roce 1884 v Krakově. Později přišla na řadu Vídeň, Budapešti a roku 1896 také zahrála na všeruské výstavě v Nižním Novgorodu, a dokonce hrála i v Americe. Kmoch složil více než 500 skladeb, převážně šlo o opusy pochodové a taneční. Některé vycházely z původních lidových melodií a také řada z nich byla inspirovaná Kmochovými osobními podněty. Známé jsou skladby jako Kolíne, Kolíne; Andulko šafářova; Muziky, muziky; Pode mlejnem; Jarabáček; Zelení hájové; Na stříbropěnném Labi, aj. Složil také několik sokolských pochodů - Vzletem sokolím; Lví silou aj. O životě Františka Kmocha byl natočen film-To byl český muzikant /1940/, a také napsána opereta Tak žil a hrál nám Kmoch, podle libreta L. Hodačové a hudby Jaroslava Jankovce.

Český kapelník, hudební skladatel a šiřitel dobrého jména české hudby – František Kmoch, zemřel v Kolíně 30. dubna roku 1912 ve věku nedožitých 64 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
František Kmoch

Kmoch František

Hélène Liber

Liber Hélène

Naposled navštívené:
František Kmoch

Kmoch František

Hélène Liber

Liber Hélène