Zari

Ivan Rajmont

Povolání:
Známý jako:
Mgr. Ivan Rajmont
Národnost:
Narození:
29.7. 1945, Hradec Králové, Československo
Úmrtí:
7.12. 2015, Praha
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
· Režisér Ivan Rajmont se narodil 29.7.1945 v Hradci Králové. V Liberci vyrůstal a po základní škole vystudoval gymnázium. Nejprve se rozhodl studovat na Vysoké škole strojní v Liberci, protože mu škola vycházela vstříc a přizpůsobovala se tréninkovým časům na jeho lyžování. Jeho koníčkem byla četba divadelních her.

Rozhodnutí vážně se zabývat divadlem přišlo v době, kdy v Liberci byla v prvním svém angažmá Iva Janžurová. Začal postupný proces, který dozrál do situace, že se rozhodl změnit školu a nakonec absolvoval v roce 1971 na pražské DAMU, obor režie. Od roku 1971 do roku 1975 byl ve svém prvním angažmá v Divadle V. Nezvala, Karlovy Vary. Jako režisér zde nastudoval řadu her: Langer - Periferie, Maupassant - Kulička a dal.

V letech 1975 až 1986 působil jako režisér a umělecký šéf v Činoherním studiu, Ústí nad Labem. Realizoval jako režisér např. inscenace: Diderot, Kundera - Jakub fatalista, Čechov - Tři sestry, Steigerwald - Dobové tance a dal.

Ještě v roce 1986 se rozhodl pro angažmá v Divadle Na Zábradlí, kde jako režisér nastudoval např. inscenace: Camus - Caligula, Steigerwald - Tatarská pouť a dal. V roce 1989 odešel do Národního divadla Praha, ve kterém od roku 1997 je režisérem a šéfem činohry.

Jako režisér je podepsán pod řadou mimořádně zdařilých inscenací jak klasiků, tak i soudobějších autorů, např.: Čechov - Strýček Váňa, Višňový sad, Hilbert - Falkenštejn, Goldoni - Sluha dvou pánů, Steigerwald - Nobel, Shakespeare - Othello, Aischylos - Oresteia a dal.

Dlouhodobě spolupracuje s Národním divadlem v Brně, např.: Moliére - Škola žen, Hoffmannstahl - Neúplatný a dal. V obdobném rozsahu dlouhodobě připravil režijně s herci činohry Divadla J. K. Klicpery v Hradci Králové např. Goethe - Faust, Moliére - Don Juan, Havlíček - Petrolejové lampy a dal.

Velmi přínosná byla i spolupráce sd dalšími divadelními scénami - Divadlem v Dlouhé, Divadlem F. X. Šaldy v Liberci. Je držitelem Ceny MAX 2006 za inscenaci hry A. Schnitzlera - Duše krajina širá. Spolupracuje také mimo svou domovskou scénu s Českou televizí - tv inscenace: Havel - Vernisáž, Klíma – Klára a dva páni a dal.

Pro rozhlas jako režisér nastudoval hru od Goldoniho - Mirandolas nebo od Beaumarchaise – Figarovu svatbu. Režíroval také pořady poezie. Jako režisér hostoval v Rusku, v Divadle F. Volkova , Jaroslavl, kde pod jeho vedením byla nastudována Čechovova hra Platonov, Shakespearův – Kral Lear a Goldoniho – Poprask na laguně.

Od roku 1987 je odborným asistentem na DAMU - katedra činohry a od roku 1996 na katedře alternativního a loutkového divadla. Režisér Ivan Rajmont je manželem herečky Kateřiny Rajmontové.


Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Pečení na neděli (2021) [TV po...

08:20 - 08:50

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

07:45 - 08:40

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

08:15 - 09:30

5 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:15 - 08:45

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ivan Rajmont

Rajmont Ivan

M

M
M

Naposled navštívené:
Ivan Rajmont

Rajmont Ivan

M

M
M