Zari

Pavel Žák

Povolání:
Národnost:
Věk:
83
Narození:
28.8. 1941, Rychnov nad Kněžnou, Protektorát Čechy a Morava
Životopis (biografie) / Informace:
…Svět má písní víc než kilometrů na všech tratích
Dnem i nocí vládnou mocí přímo kouzelnou
Když vstoupím na portál před jakýkoli sál
Mám pocit, že jsem s partou báječnou.

...slova textaře a hudebního režiséra Pavla Žáka, která napsal pro píseň Mám tě rád, jsi přítel můj v roce 1984, představují autorovo vyznání nejen písním, ale především těm, kdož jsou adresátem autorových textů umocněných hudbou Karla Vágnera.

Pavel Žák byl nejprve svým blízkým okolím pokládán za nadějného klavíristu, což dokládaly jeho úspěchy z dětských klavírních soutěží. Výraznou byla i jeho improvizační schopnost, která mu byla dána do vínku jaksi návdavkem. Životní cesta Pavla Žáka začala jako u všech lidí, tedy narozením a stalo se tak ve Zruči nad Sázavou, doslova uprostřed II. světové války 28. srpna roku 1941.

Dětská léta mnohdy určují, kam se bude mladá duše ubírat. Pro Pavla Žáka se po maturitě na Vyšší pedagogické škole v roce 1955 a studiu na Učitelské ústavu ukončeném v roce 1959, logicky následovalo několik let, kdy učil na vesnických školách a od roku 1962 byl metodikem Ústředního domu pionýrů a mládeže Julia Fučíka v Praze. Mnozí úspěšní kytaristé vyšli z prvních hromadných kurzů, které založil a vedl pro nejmladší kytaristy.V té době již pilně externí formou studoval na pražské AMU harmonii a skladbu u profesorů Zdeňka Hůly a Václava Dobiáše.

Ještě před absolutoriem na AMU v roce 1963, komponoval a připojoval ke svým hudebním nápadům vlastní texty. Později se věnoval výlučně psaní písňových textů. Po roce 1963 se Žákovy texty objevují u písniček zpívaných Karlem Hálou, Hanou Hegerovou, Ljubou Hermanovou nebo Evou Olmerovou. V druhé polovině šedesátých let minulého století se prosadil i mezi mladšími interprety té doby , jako byla Eva Pilarová. Písně s Žákovým textem zaznívaly v rámci všeobecně uznávaných pořadů Mikrofóra z cyklu Radionokturno.

V roce 1968 byl také scénáristou i režisérem pořadu Koncert Mikrofóra. Od září 1968 do 1973 také pořadu Junior 30. Mimo zavedené rozhlasové tituly se také podílel autorsky na na top pořadu „Top twenty“; „Top 20“; Radioburzy; Sonda X; Kotouče slávy a dal. V období let 1965 až 1970 vystudoval dálkovou formou Institut osvěty a novinářství Karlovy univerzity v Praze. Od roku 1966 byl textařem a hudebním režisérem ve svobodném povolání. Takřka dva roky působil v tvůrčím a realizačním týmu světové výstavy EXPO Montreal 1967. Do roku 1970 byl externím režisérem, scénáristou a také dramaturgem Československého rozhlasu.

V letech 1975 až 1977 spolupracoval na relacích Interprogramu a pořadů redakce OIRT. Až do roku 1983 se věnoval pořadům Kolotočr a Dálnice pro písničku. Z vážných zdravotních důvodů přerušil tuto svou činnost a zaměřil se jen na tvorbu písňových textů. Po roce 1986 až do nedávné současnosti spolupracoval i s ČST zejména s hlavní literárně dramatickou redakcí a hudební redakcí pořadu pro děti a mládež.

V roce 1986 působil jako koordinační zvukový režisér na výstavě EX ´86 ve Vancouveru. Jako textař spolupracoval s mnoha hudebními autory, např. Karlem Vágnerem, Zdenkem Mertou, Alešem Sigmundem, Zdeňkem Maratem, Václavem Hádlem a mnoha dalšími.

Slova Žákových textů zazněla v podání Hany Hegerové, sester Elefteriadových, Zdenky Lorencové, Marie Rottrové, Petra Rezka, Karla Černocha, dua Kotvald a Hložek, Heleny Vobdráčkové, Hany Zagorové, skupiny Plavci a dalších interpretů. Pamětníci si jistě vybaví některé texty písní, např. : Ona se brání; Obyčejnej kluk; Holky z naší školky; Ta pusa je tvá; Léto je léto; Od zítřka máme dovolenou; Zima, zima, zima; Bože můj já chci zpět; Duhová víla; Kdyby se vrátil čas; Láska kolem nás a mnoho dalších. Jako autor je sice Pavle Žák řazen k autorům středního proudu populární hudby.

Žák jako autor má mimořádnou schopnost zachytit nálady a využít je v písňových textech přesně v souladu s hudební linkou, rytmem, bez ztráty jejich poetické hodnoty. Žák patří mezi textaře, jejichž texty mohou být pro svou kvalitu publikovány i v samostatných básnických sbírkách. Je autorem několika sbírek veršů pro nejmenší dětské čtenáře. Např. sbírky : Žákajda; Kalamajky aj.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:35

17 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

ČT2 - Karel III., monarcha a člověk

20:00 - 21:05

27 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

7 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

12 minut již uběhlo
78 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Pavel Žák

Žák Pavel

Naposled navštívené:
Pavel Žák

Žák Pavel