Zari

Petr Jarchovský

Povolání:
Národnost:
Věk:
57
Narození:
6.10. 1966, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Pražský rodák Petr Jarchovský se narosil 6. října roku 1966. Ve svém rodišti prožil nejen dětství, ale i dospívání. V Praze ve Štěpánské ulici vystudoval Akademické gymnázium společně se svým filmovým partnerem, režisérem a scenáristou Janem Hřebejkem.

Mezi lety 1987 - 1991 vystudoval katedru scénáristiky a dramaturgie na pražské Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění.V současné době působí na FAMU jako pedagog na katedře scenáristiky a dramaturgie. V roce 1998 mu nakladatelství Paseka vydalo knihu Musíme si pomáhat a v tomtéž nakladatelství vyšel v roce 2007 soubor tří filmových povídek Petra Jarchovského /Horem Pádem, Kráska v nesnázích a Medvídek/ v podobě původních autorských textů.

Scénáristickým debutem Petra Jarchovského byla realizace jedné z povídek k televiznímu cyklu VELMI UVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY /rež. Igor Chaun/. Spolu s Janem Hřebejkem napsali pro Ondřeje Trojana, režiséra a také spolužáka z FAMU - scénář ke generační filmové komedii PĚJME PÍSEŇ DOHOLA /2000/. Podle povídek Petra Šabacha napsal scénář k filmovému muzikálu Šakalí léta /1993/ a touto retro komedií z druhé poloviny padesátých let zachycující nástup rock´n´rollové vlny v Čechách, Petr Jarchovský zahájil profesionální spolupráci s debutujícím režisérem Janem Hřebejkem.

Dlouholetí spojenci Jarchovský a Hřebejk, oslavili další společný úspěch netradičně pojatou trojicí autorských povídek pro televizní cyklus BAKALÁŘI, která byla později oceněná prestižní cenou Filmového a televizního svazu a Literárního fondu za přínos televizní hrané tvorbě za rok 1997. Motivy z povídek spisovatele Petra Šabacha byly základem pro Petra Jarchovského k napsání scénáře k oblíbeným celovečerním filmům PELÍŠKY /1999/ a PUPENDO /2003/. Podle své vlastní povídky napsal scénář k filmu MUSÍME SI POMÁHAT /2000/ a podle společného námětu s Janem Hřebejkem napsal scénář k černé komedii ze současnosti HOREM PÁDEM /2004/. Zdálo by se, že spolupráce Jarchovský a Hřebejk je tímto posledním filmem ukončená.

Spojení režisérsko-scénáristická dvojice Hřebejk-Jarchovský v roce 2006 přineslo další ovoce v podobě filmového dramatu KRÁSKA V NESNÁZÍCH. Po roce se promítala v kinech z jejich dílny hořká komedie Medvídek /2007/.Podle námětu Petra Šabacha se Jarchovský nechal inspirovat i při psaní scénáře k filmu U MĚ DOBRÝn/2008/. Film Želary, ke kterému napsal Jarchovský scénář, je ojedinělý tím, že se nezrodil ze spolupráce s režisérem Hřebejkem. Scénář vycházel ze stejnojmenné literární předlohy Květy Legátové, zachycující drama z období druhé světové války. Tento výpravný a působivý snímek natočil režisér Ondřej Trojan jako svůj v pořadí druhý celovečerní film.

Film byl stejně jako MUSÍME SI POMÁHAT nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film.Petr Jarchovský je držitelem dvou Českých lvů za scénáře k filmům Jana Hřebejka MUSÍME SI POMÁHAT a HOREM PÁDEM.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Petr Jarchovský

Jarchovský Petr

Misfits: Zmetci (Misfits)

Misfits: Zmetci
Misfits

Joe Black

Black Joe

Naposled navštívené:
Petr Jarchovský

Jarchovský Petr

Misfits: Zmetci (Misfits)

Misfits: Zmetci
Misfits

Joe Black

Black Joe