Zari

Jan S. Kolár

Povolání:
Rodné jméno:
Jan Stanislav Kolár
Známý jako:
J. O. Ralk
Národnost:
Narození:
11.5. 1896, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
30.10. 1973, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Se zprávami o natáčení velikého českého filmu mezinárodního námětu, nesoucího prozatímní titul Princ z ulice, objevilo se v poslední době častěji v odborném i denním tisku jméno jeho autora, scenáristy Dra Jana S. Kolára.

Je to vytrvalý a význačný pracovník na poli českého filmu – jeden z těch, kteří mu stáli vpravdě u kolébky – a nebude proto nevhodné podívati se na jeho práci trochu blíže!

Interview? –

Ne, ne — prostý přátelský rozhovor, několik otázek o věcech, jež padly snad z paměti, nebo jimiž si nejsme jisti; vždyť i vy Dra Kolára znáte ze sloupců našeho Filmového kurýra! Promyšlené úvodníky, zaujímající stanovisko k nějaké aktuální otázce československé kinematografie jsou většinou dílem jeho hluboké znalosti odborných otázek, právě tak, jako obsáhlé kritické referáty a duchaplné rozbory světových filmů. Na tomto poli byste ostatně nalezli Dra Kolára i v jiných odborných listech, literárních časopisech a denících.

Jeho jméno se v poslední době objevilo častěji na veřejnosti v souvislosti s řešením palčivé otázky státní ochrany čsl. filmu.

Neboť Dr. Kolár boj za lepší budoucnost domácí filmové produkce přímo vnesl do odboru, organizoval jej a vedl neúnavně jako jednatel Filmové ligy čsl., nedávaje se mýliti ani zastrašiti přechodnými neúspěchy. Vypracoval na bázi nejširších poznatků prostudovaného materiálu zahraničního novou předlohu, jež značně poslouží ministerstvem připravovaným osnovám zákona o ochraně čsl. filmu.

Jako režisér má za sebou již slušnou řádku významných filmů (vzpomínám namátkou na filmy: Příchozí z temnot, Zpěv zlata, Kříž u potoka, Otrávené světlo, Mrtví žijí a poslední Řinu) a svědčí jistě o dobré jejich úrovni, když dva z prvních (Kříž u potoka a Otrávené světlo) měly před rokem nové reprízy!

Dr. Kolár pochopil správně, že těžiště úspěšné, exportní kvality filmu spočívá v námětech původních, psaných speciálně pro film a vyhýbal se proto filmovým adaptacím knižních románů jak mohl. Podržel proto jako scenárista primát v původních námětech, neboť podle nich byly vytvořeny filmy: Zpěv zlata, Učitel orientálních jazyků, Akord smrti, Otrávené světlo a nyní největší čsl. film zahraniční Princ z ulice. Podle své divadelní hry zpracoval nyní libreto Zásnubní výstřel (jedná o něj říšskoněmecká film. společnost) a konečně senzační napínavý film Deset let po převratu. Poslednímním jeho dílem je mezinárodní sujet krásné koncepce a vzrušující zápletky Vzpomněl si na život... Dílo je moderní námětem i technickým zpracováním a přitom hluboce lidské: filmové drama, které nekončí obligátním polibkem „těch dvou", kteří se nakonec dostali...!

Jsou věci, jež se stávají člověku Osudem a k nimž přilne pro celý život: Kolárovým osudem je Film. – A to, prosím, není v Československu údělem nijak záviděníhodným.

Osud je však osud, těžko proti němu bojovat, a lépe věnovati mu usilovnou práci v naději, že se z té věci přece jen jednou něco kloudného vydupe. Tuto schopnost Dr. Kolár má a přiloží vždycky ruku kladně a nezištně k dílu, jde-li o skutečnou, pozitivní práci.

Českým čtenářům dal do rukou prvou knihu, obírající se uměleckými problémy světelného dramatu (K filmu) a podal tu zároveň i první obšírný nástin historie českého filmu. Připravuje nyní rozmarný román z filmového prostředí.

Snad by k dokreslení portrétu ještě zbývalo zmíniti se o Dru Kolárovi jako člověku. Je měkký a citový, nikoli však slabý. Přímý charakter a energický, ví-li, že je v právu, a že hájí dobrou věc.

A především dovede být upřímným, opravdovým kamarádem.

Nemyslíte, že je to dnes vzácností?

SMRŽ, Karel. Dr. Jan S. Kolár. Filmový kurýr. 1927, roč. 1, č. 16, s. 4.

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jan S. Kolár

Kolár Jan S.

Naposled navštívené:
Jan S. Kolár

Kolár Jan S.