Zari
Životopis (biografie) / Informace:
Zdeněk Flídr, český režisér, scénárista a producent, se narodil 8. června 1940 v Českých Budějovicích.

Jeho otec byl odsouzen v roce 1953 ve vykonstruovaném monstr-procesu s tzv. skupinou bratří Zenáhlíků za velezradu a špionáž na doživotí. Navrhovaný trest byl se změnou politiky také změněn a to na 25 let a posléze na 5 let. Odsouzení přišli o občanská práva a majetek. Proto nesměl Zdeněk studovat a po ukončení základní školy v roce 1954, se stal dělníkem na stavbě ARMSTAV.

Pracoval s poslední skupinou vojáků PTP, proto byl přeřazen do Uhelných skladů na vykládku vagónů a posléze do autoskladu, kde působil jako dělník.

Když v roce 1955 odezněla stalinská epocha, vystudoval v roce 1959 na SPŠ v Českých Budějovicích obor elektro s doložkou "pobyt ve vnitrozemí nežádoucí".

Po studiích nastoupil do Závodů Vladimíra Iljiče Lenina (dále jen ZVIL) Rotava, poté do ZVIL Ostrov nad Ohří. V letech 1967 - 1969 se stal vedoucím největšího a nejaktivnějšího západočeského sdružení Junior Klub.

Souběžně s tímto působil jako autor, dramaturg a režisér v kabaretu Škamna. Poté marně hledal v letech 1968 - 1969 práci, až jej nakonec přijali ve Filmovém studiu Barrandov ( dále jen FSB), kde působil jako asistent produkce a poté asistent režie.

Dálkově studoval v letech 1975-1980 Katedru dokumentární tvorby (dále jen KDT) FAMU (obor scénáristika a dramaturgie) u Jiřího Lehovce a Alana Františka Šulce.

Nejprve se profiloval jako autor hraných filmů. Debutem byla povídka Vražedný útok na motivy Karla Čapka pro film Plaché příběhy. Celovečerní film Všichni mají talent, získal mnoho cen a byl uveden ve 22 zemích světa.

Flídrova dokumentární tvorba je bohatá a odráží stěžejní zájmy, jako hudbu, folklor a historii. Pozornost věnoval také sběratelství, natočil i portréty významných spolupracovníků.

Autor: veverka-zrzka

Životopis (biografie) / Informace:
Zdeněk FLÍDR – režisér a scenárista – do filmové tvorby vstoupil poměrně pozdě, až ve třiceti letech. Původně studoval elektrotechnickou průmyslovku a několik let pracoval jako technik, později jako zaměstnanec Domu kultury v Ostrově. Teprve roku 1970 nastoupil ve Filmovém studiu Barrandov jako asistent režie, později pomocný režisér. V těchto funkcích se podílel mj. na filmech ODDECHOVÝ ČAS, MODRÁ PLANETA, DÍVKA S MUŠLÍ, ŘETĚZ, SCHŮZKA SE STÍNY ad. Mezitím dálkově vystudoval scenáristiku a dramaturgii dokumentárního filmu na FAMU (1975-81). V roce 1982 debutoval jako režisér hraného filmu – natočil druhou povídku z triptychu podle K. Čapka PLACHÉ PŘÍBĚHY, nazvanou VRAŽEDNÝ ÚTOK. Vedle Z. Flídra zde debutovali také D. Zborník a T. Tintěra. O dva roky později vznikl první celovečerní hraný film Zdeňka Flídra VŠICHNI MAJÍ TALENT, který získal několik cen na domácích festivalech věnovaných filmům pro děti a mládež (Ostrov nad Ohří, Gottwaldov, Trutnov). Režisérovi i autorovi námětu Miroslavu Sovjákovi se v něm podařilo citlivě a nesentimentálně zobrazit vztah současných dětí k folklóru. Také druhý svůj film situoval Zdeněk Flídr do prostředí dětí. Nazval jej MOŘE ZAČÍNÁ ZA VSÍ (1988) a vypráví v něm příběh party venkovských dětí, jejich vzájemných vztahů, v nichž se formuje budoucí morální profil lidského jedince. Dalším filmem je TICHÝ SPOLEČNÍK, příběh složitého vztahu mezi otcem a synem (1988).

(Zdroj: PROSNICOVÁ, Alexandra, NAVRÁTILOVÁ, Hana. Filmový kalendář 1990. Praha: Československý filmový ústav, 1989.)

Životopis (biografie) / Informace:
Mgr., režisér, scenárista

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

01:30 - 02:15

41 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Televizní klub neslyšících (20...

02:00 - 02:25

11 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Zdeněk Flídr

Flídr Zdeněk

Naposled navštívené:
Zdeněk Flídr

Flídr Zdeněk