Zari

Rex Ingram (1)

Rodné jméno:
Reginald Ingram Montgomery Hitchcock
Národnost:
Narození:
15.1. 1892, Dublin, Irsko
Úmrtí:
21.7. 1950, North Hollywood, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Filmový režisér, producent, spisovatel a herec irského původu, Rex Ingram, se narodil v roce 1892 v Dublinu v rodině církevního hodnostáře. Po dosažení základního vzdělání absolvoval Saint Columba´s College nedaleko Eathfarnamu.

Krátce poté emigroval do USA v roce 1911, kde vzhledem ke svému výtvarnému talentu se zapsal na Yale University School of Art a začal studovat sochařský obor. Kolem roku 1913 se zcela náhodně seznámil s prostředím filmového studia a napsal několik scénářů, které byly přijaty a tím se uchytil ve filmovém studiu Edison a později Vitagraph a také MGM. To jej vedlo k tomu, že dále ve studiu na Yale již nepokračoval.

V roce 1916 natočil jako režisér svůj první samostatný film, romantické drama - The Grat Problem /Velký problém, 1916/. Vrátil se do Anglie, kde sloužil jako voják v armádě. Po skončení 1. sv. války se vrátil do USA, kde natočil u společnosti Metro postupně všechny své filmy - Shore Acres /1920, Láska k rodné hroudě/, Hearts Are Trumps /1920, Srdce je trumf/. V tomto filmu hrála hlavní roli Alice Terry, jeho pozdější manželka, která velmi často byla obsazována do Ingramových filmů.

Nejvýznamnějším filmem Ingramovy kariéry byla adaptace románu Blasca Ibaneze – Four Horsemen of the Apocalypse /1921, Čtyři příšerní jezdci z Apokalypsy/. V tomto filmu podle scénáře June Mathis, hrál Rudolpho Valentino Julia Desnoyerse. Film měl mimořádný úspěch. Podle románu Honoré de Balzaca, Eugenie Grandetová, natočil Ingram stejnojmenný film /1922/, opět s Valentinem a Terryovou. Ve stejném roce natočil romantický dvojnický příběh - The Prisoner of Zenda /1922, Zajatec na Zendě/ s Ramonem Novarrem.

V následujících letech obsadil Novarra do svých dalších čtyř filmů-Trifling Woman /1922, Zrádná žena/, Scaramouche /1923/, Where The Pavement Ends /1923, Tam, kde ulice končí/ a The Arab /1924/. Další filmy začal natáčet v Nizze, jako - Mare Nostrum /1926/, The Magician /1926, Kouzelník/, s Paulem Wegenerem, podle Somerseta Maughama, The Garden of Allah /1927, Zahrada Allahova/, Three Passions /1929, Tři vášně/ a Baroud /1932, Pomsta pouště, Baroud/. Tento film doslova propadl, což vedlo Ingrama k rozhodnutí ukončit své filmařské aktivity, vrátil se do Los Angeles a zde pracoval jako sochař ve svém ateliéru a pokračoval v literární činnosti. Už od počátku roku 1927 inklinoval k islámu a v roce 1933 konvertoval zcela.

Zemřel v Hollywoodu 21.7.1950 ve věku 58 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rex Ingram

Ingram Rex

Naposled navštívené:
Rex Ingram

Ingram Rex