Zari

Bajo-trio

Povolání:
Známá jako:
Božena Schlesingerová, Anita Anna Schlesingerová a Jožka Srbová
Národnost:
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Dívčí vokální skupina Bajo trio byla prvním českým dívčímu vokálnímu uskupením, které interpretovalo moderní populární hudbu. Skupinu založily Božena /Bobina/ a Anna /Anita/ Schlesingerovy a Jožka Srbová. Název tria byl odvozen od jejich křestních jmen. Bobinu Schlesingerovou po nějaké době vystřídala Květa Turková. Se skupinou spolupracovala již tehdy poměrně populární Inka Zemanová.

Jejich vzorem byla americká vokální skupina Boswell Sisters. První větši úspěšnou šanci se uplatnit, získalo trio v roce 1931, kdy dívky vystoupily v Osvobozeném divadle na samém závěru divadelní hry Don Juan & Comp. Na doporučení Jaroslava Ježka se trio spojilo s orchestrem Smiling Boys, s nímž vystupovalo i v rozhlase. V průběhu let 1932 až 1943 natočilo trio nejméně sto písní pro hudební nakladatelství Ultraphon a Esta za spolupráce jak Smiling Boys, buď s klavírním doprovodem nebo přímo s orchestrem R.A.Dvorského.

Prvořadým hitem byla skladba Houpy Hou z roku 1933. Jejich největším hitem byla skladba Houpy Hou z roku 1933. Úspěšné byly rovněž taneční písně Zapomeň, že už se loučíme; Zpívej mně hošíčku; Kosí foxtrot; Vždy s úsměvem; Není pusa jako pusa; Kdo jedenkrát měl někoho rád a dal. V roce 1933 se trio objevilo ve dvou komedii režiséra Martina Friče - Pobočník Jeho Výsosti, ve kterém zpívaly píseň Emana Fialy a Jaroslava Mottla – Zapomeň, že se loučíme.

Téhož roku si zazpívaly ve filmu Martina Friče podruhé, a to v dramatu U snědeného krámu. V roce 1934 zpívaly ve filmu rež. Leo Martena - Za řádovými dveřmi. Ještě v roce 1935 hrály samy sebe ve filmu režiséra Josefa Rovenského Maryša. Charakteristické pro Bajo trio byly náznaky jazzového pojetí zpěvu a přísné dodržování pravidelného rytmického tempa. Jejich posledním doprovodným orchestrem do roku 1945, se stal orchestr Jaroslava Maliny, se kterým vystupovaly v pražské kavárně Vltava.

Bajo trio sporadicky vystupovalo na veřejnosti po roce 1945 a definitivně se rozešlo trio rozešlo koncem padesátých let. Řada nahrávek je stále editována na CD nosičích a objevuje se i v některých rozhlasových pořadech nebo ve filmových snímcích či televizních inscenacích.

Erkul

Autor: Erkul

Životopis (biografie) / Informace:
vokální skupina

Životopis (biografie) / Informace:
vokální skupina

Autor/Zdroj: /Sber

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Policejní pohádky strážmistra ...

22:30 - 23:49

15 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Uvnitř Zuckerbergova metamozku

21:50 - 22:50

55 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Comeback (2008) [TV seriál]

22:20 - 22:55

25 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:50

65 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Bajo-trio

Bajo-trio

Naposled navštívené:
 Bajo-trio

Bajo-trio