Cerven

Jiří Balda

Povolání:
Národnost:
Narození:
4.8. 1890, Chrudim, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
8.3. 1968, Praha, Československo
Životopis (biografie) / Informace:
Herec, spisovatel , dramaturg a režisér Jiří Balda se narodil 4.8.1890 v Chrudimi. Po absolvování kutnohorského gymnázia v roce 1909 se na začátku své kariéry uchytil jako herec u divadelní kočující společnosti J.K.Bittla, kde se začal jeho cesta k hereckému umění. Postupně působil v českých divadlech v Kouřimi, Chrudimi, Brně, Praze, Plzni a Karlových Varech.

Po přesunu do Prahy na počátku dvacátých let minulého století se po prvních literárních pokusech dočkal jistého uznání jako autor naivních románů , lidových veseloher a zpěvoher: Sedm děvčat v uniformě, Kampak s ohněm na hasiče a dal. V Praze realizoval svou první samostatnou režii - Mahenova Jánošíka.

V roce 1922 napsal na hudbu Rudolfa Piskáčka libreto zpěvohry – Známost z veletrhu. Další libreta byla rovněž určená divákům, kteří navštěvovali tradičně zpěvoherní představení: Na svatou Annu /hudba Jaroslav Jankovec, 1934/, Lojzička /hudba Jaroslav Jankovec, 1934/, Nezapomeň /hudba Jaroslav Jankovec, 1935/, Kukačka /hudba Jaroslav Jankovec, 1935/, Píseň domova
/hudba Jára Beneš, 1939/ a dal.

Za divadelní hru Internacionála smrti, obdržel v roce 1926 cenu pokrokového společenství Proletkultu. Ve třicátých letech patřil mezi nejvyhledávanější operetní libretisty, zejména po úspěchu operety Perly panny Serafinky /1929/. Spolupracoval tak postupně s mnoha hudebními skladateli - zejména Rudolfem Piskáčkem, Jaroslavem Jankovcem, Járou Benešem a dalšími.

Od roku 1933 byl dramaturgem Tylova divadla v Nuslích a ve Švandově divadle na Smíchově. V průběhu válečných let nebyl aktivní. Po skončení války v roce 1945 se vrátil k dramaturgické činnosti a působil v pražském Divadle Alhambra, později v Městském divadle v Plzni a Městském divadle v Karlových Varech.

Herec, dramatik, režisér a dramaturg Jiří Balda zemřel 8.3.1968 v Praze ve věku 77 let.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jiří Balda

Balda Jiří

Naposled navštívené:
Jiří Balda

Balda Jiří