Zari

Leon Niemczyk

Povolání:
Rodné jméno:
Leon Stanisław Niemczyk
Národnost:
Narození:
15.12. 1923, Varšava, Polsko
Úmrtí:
29.11. 2006, Lodž, Polsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Stanisław Leon Niemczyk se narodil 15. prosince 1923 ve Varšavě, kde i vyrostl a získal vzdělání. Byl účastníkem tamního povstání (1944), po jeho potlačení byl zatčen a poslán do pracovního tábora v Německu. Odtud se dostal do americké armády a konec války strávil v 444. praporu 3. americké armády pod vedením gen. G. Pattona. V americké okupační zóně v Německu působil až do roku 1947 a pro svou výbornou znalost němčiny byl využíván jako tlumočník.

Po návratu do Polska prošel několika divadly ve Varšavě, Gdaňsku a Bydgošči a v letech 1953 - 1979 byl členem Všeobecného divadla v Lodži. Od roku 1980 se už věnoval pouze filmové a televizní tvorbě. Během své, téměř 50ti-leté kariéry, účinkoval tento výrazný polský herec v rekordním počtu asi 400 polských filmů a téměř 150 zahraničních - převážně německých a francouzských, ale i československých či jugoslávských. Byl považován za mistra vedlejších rolí. Neodmítl žádnou nabídku, byť sebemenší - vždy tvrdil, že právě z malých rolí se skládá velký film.

Jeho prvním filmem byla Eroica (1951), kde hrál elegantního maďarského důstojníka, s úsměvem posílajícího svého podřízeného na smrt. Na svou první velkou roli však si však počkal až do r. 1961, kdy se objevil v Polanského slavném filmu Nůž ve vodě, kde si zahrál jednu z hlavních rolí: Andrzeje.

Dodnes nezapomenulné jsou jeho postavy ze seriálů Hraběnka Cosel, Potopa, Karino a mnoha dalších. Pracoval i ve vysokém věku a poslední snímek (Lily) dokončil roku 2007.

V 70. letech se pokusil o emigraci, byl však zadržen a odseděl si několik měsíců. Na jeho tvorbu to ale v podstatě žádný vliv nemělo, zákaz činnosti nebyl tomuto populárnímu herci nikdy vydán a on mohl i nadále natáčet jak doma, tak i v zahraničí. V jeho biografiích se můžeme leckdy dočíst, že byl 6x ženatý - pravděpodobně se však jedná o žertovnou mystifikaci samotného Niemczyka, který byl mezi kolegy odjakživa známý jako velký vtipálek. Doložené jsou totiž pouze dva jeho sňatky. Byl otcem dcery Moniky a dožil se i tří vnoučat. Roku 1998 mu byla v Piotrkowské "aleji hvězd" v Lodži vděčnými diváky odhalena pamětní hvězdička. Co ještě k osobě Leona Niemczyka dodat? Snad jen to, byl nositelem mnoha dalších uměleckých,ale i vojenských řádů a ocenění. Ač proslul jako velký kritik komunistického režimu v Polsku, nakonec uznal, že oproti dnešku byl tehdy polský film dobře zabezpečen. Současné snímky se mu moc nelíbily, zdály se mu povětšinou vyumělkované a komerční. Až do vysokého věku byl Leon Niemczyk velkým fotbalovým fandou a jen málokterý zápas "svých" si nechal ujít. Konec jeho života byl poznamenán těžkou nemocí (rakovinou plic), na kterou 29.listopadu 2006 také zemřel. Jeho hrob bychom mohli navštívit na Starém hřitově v Ogrodowej (tj. Zahradní) ulici v Lodži.

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Leon Niemczyk

Niemczyk Leon

Martin Hanzlíček

Hanzlíček Martin

Svetlana Zelenkovskaja

Zelenkovskaja Svetlana

Dana Hill

Hill Dana

Naposled navštívené:
Leon Niemczyk

Niemczyk Leon

Martin Hanzlíček

Hanzlíček Martin

Svetlana Zelenkovskaja

Zelenkovskaja Svetlana

Dana Hill

Hill Dana