Zari

Lev Nikolajevič Tolstoj

Povolání:
Rodné jméno:
Lev Nikolajevič Tolstoj
Národnost:
Narození:
9.9. 1828, Jasná Poljana, Rusko
Úmrtí:
20.11. 1910, Astapovo, Rusko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Ruský spisovatel Lev Nikolajevič Tolstoj se narodil v Jasné Poljaně 9. září 1828. Byl v pořadí čtvrtým z pěti dětí ze staré šlechtické rodiny. Vzdáleným bratrancem Tolstého byl prý dokonce Alexandr Puškin vzhledem k velkým příbuzenským vazbám Tolstého rodiny na jiné významné ruské rody.

DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ
Dětská léta trávil Tolstoj střídavě v místě svého rodiště a v Moskvě. Jeho matka zemřela, když byly Lvu Nikolajevičovi pouhé dva roky, o sedm let později zemřel také otec. Výchovy chlapce se ujala teta. Lev Nikolajevič Tolstoj ji později vykreslil jako postavu Soni v románu VOJNA A MÍR.
V šestnácti letech započal Lev N. Tolstoj studovat univerzitu, obor právo a orientální jazyky. Ve škole však nedosahoval dobrých výsledků a také profesoři s ním nebyli spokojeni. Nakonec školy zanechal a vedl dosti rozmařilý život, kde figurovaly krásné ženy a hraní hazardních her.

VOJENSKÁ KARIÉRA A POČÁTKY LITERÁRNÍ TVORBY
Ve třiadvaceti letech se rozhodl Tolstoj zkoncovat s prostopášným životem a odjel jako dobrovolník na Kavkaz, kde působil u dělostřelecké jednotky. V té době napsal svůj první román s názvem DĚTSTVÍ, který nabídl petrohradskému časopisu Sovremenik. Dílo však bylo redakčně zkráceno, což se pochopitelně autorovi nelíbilo, nicméně i tak sklidil román velký úspěch.
Po třech letech, kdy by L. N. Tolstoj povýšen na důstojníka, byl na vlastní žádost přeložen do Sevastopolu a zúčastnil se krymské války. Zde psal SEVASTOPOLSKÉ POVÍDKY, které sklidily úspěch dokonce i samotného cara. Krátce poté odešel L. N. Tolstoj z armády, protože byl již zhnusen krveprolitím a nesmyslnými boji, jež ho obklopovaly.

SOUKROMÝ ŽIVOT
Dnes bychom řekli, že L. N. Tolstoj měl charitativní sklony. Skutečně tomu tak bylo, protože v rodné Jasné Poljaně zřídil školu pro venkovské děti, kde dokonce sám učil. Začal také pohrdat bohatstvím a rozdával peníze chudým a žebrákům, podporoval dokonce i ty, kteří se neživili poctivě a rozhodně i přes svou chudobu nevedli příliš příkladný život.
Manželkou Lva Nikolajeviče Tolstého se stala Sofie Andrejevna Behrsová, dcera carského dvorního lékaře. Vzali se, když L. N. Tolstému bylo 34 let, mladičké nevěstě pouhých 18. Z manželství vzešlo třináct potomků, dospělého věku se jich však dožilo jen osm. Sofie byla velkou oporou svému muži nejen v osobním životě, ale i v jeho práci. Pomáhala s opisováním jeho literární činnosti, např. rozsáhlou ságu VOJNA A MÍR opsala celkem sedmkrát.
L. N. Tolstoj je považován za zakladatele hnutí tzv. Tolstovců, tedy lidí, kteří sdíleli jeho myšlenky a názory na pokoru a odříkání v soukromém životě a preferování rodiny jakožto smyslu života. Vezmeme-li v úvahu, že mládí Tolstého bylo víc než prostopášné, došlo v přesvědčení a mysli spisovatele k naprostému obratu o 360 stupňů. Bohužel však charitativní sklony vedly až k určité duševní poruše, mnohé rádoby vstřícné kroky vůči nemocným a chudým byly spíše k jejich škodě. Tolstého jednání se setkalo s kritikou také Tomáše G. Masaryka, který Jasnou Poljanu navštívil. V té době ještě samozřejmě nebyl československým prezidentem. Ke cti Tolstého slouží fakt, že nepohrdal těžce nemocnými lidmi (syfilis) a sám pil z jejich sklenice, aby dokázal, že je nepovažuje za méněcenné, ale již bohužel neudělal nic proto, aby nákazu odstranil a zařídil potřebné léčení, byť samozřejmě v té době značně omezené.

Lev Nikolajevič Tolstoj byl svým způsobem velmi zvláštním člověkem. Zemřel 20. listopadu na železniční zastávce Astopovo. Předtím v pomatení mysli utekl z domova. Určitá duševní porucha tedy zřejmě v jeho případě opravdu byla. Přesto jde o jednoho z nejvýznamnějších ruských spisovatelů všech dob a jeho dílo je hodnotným literárním odkazem. Tolstoj byl pohřben v lese u Jasné Poljany.


Zpracováno s využitím této publikace:
NOVOTNÝ, Tomáš: 100 + 1 světoznámých mužů, vydal Mayday, spol. s r. o., 2007, ISBN: 80-86986-28-4

Autor: Petra.Barbie

Životopis (biografie) / Informace:
Lev Nikolajevič Tolstoj: 1823–1910
- studoval práva v Kazani – nedokončil je
- účastnil se krymské války -> názorová změna
- postoj patriarchálního rolníka
- zastával náboženské kviestické ideje

Díla:
• Anna Kareninova- 1878, 1. – Anna si najde milence, opustí děti a muže, milenec ji podvádí a ona skočí pod vlak, milenec = Vronski; 2. – Lensky (vesnický balík) chodil do jedné rodiny, ucházel se o Káťu, nakonec spolu mají pohodový vztah, všechny šťastné rodiny jsou si podobné, všechny nešťastné jsou nešťastné po svém
• Kreutzerova sonáta – novela, chlap jede vlakem, vypráví svůj příběh, zabil svoji ženu, protože ho podváděla s učitelem hudby
• Vojna a mír – 1869, čtyřdílná románová epopej, popis vývoje Ruska 1. třetiny 19. století, Napoleon, vlastenecká válka, o lásce Nataši a Piera
• Vzkříšení – 1899, příběh Káti, měla dítě s knížetem Nechjudovem, on ji opustil, zůstala sama, stala se prostitutkou a byla obviněna z vraždy, kterou neudělala, v porotě byl Nechjudov, který zpytoval svědomí a snažil se pomáhat Kátě, vysekal ji z vězení, rozdal majetek, Káťa odešla s jedním vězněm, kníže zůstal sám
• Smrt Ivana Iljiče – o promarněném životě
Další díla:
- Polikuška
- Kozáci
- Sevastopolské povídky
- Statkářovo jitro
- Dětství, Chlapectví, Jinošství - trilogie
- Živá mrtvola
- Vláda tmy

Autor: veverka-zrzka

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

17 minut již uběhlo
133 minut zbývá do konce

ČT2 - Zveme vás... na výlov rybníka

02:25 - 03:00

7 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

01:55 - 03:00

37 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lev Nikolajevič Tolstoj

Tolstoj Lev Nikolajevič

Barbara Wallace

Wallace Barbara

Naposled navštívené:
Lev Nikolajevič Tolstoj

Tolstoj Lev Nikolajevič

Barbara Wallace

Wallace Barbara